Филмът "Сбогом, глупаци" на Албер Дюпонтел спечели седем отличия на 46-ите награди "Сезар", включително за най-добър филм и най-добър режисьор, съобщиха Франс прес и сп. "Варайъти".

Церемонията по награждаването се проведе присъствено в парижката концертна зала "Олимпия", но със спазване на социална дистанция. На събитието присъстваха само номинираните.

Петдесет и седем годишният Дюпонтел за пръв път взима "Сезар" за най-добър филм. Комедията на този актьор и режисьор, който блесна и със своето отсъствие от 46-ата церемония, беше отличена също призовете за най-добър режисьор, за най-добра мъжка поддържаща роля (Никола Марие) и бе наградена в категорията "изборът на учениците".

Най-разочарован тази година може да се окаже Еманюел Муре, който беше фаворит с 13 номинации за "Нещата които казваме, нещата които правим". Същото важи и за Франсоа Озон за "Лято 85" - и двамата споменати режисьори си тръгнаха с празни ръце.

Що се отнася до изпълнителите - Лор Калами беше отличена за ролята си в "Антоанет в Севените". В лентата тя се превъплъщава в скитаща сред природата жена, придружена от своето магаренце. Една очарователна гледка в период на пандемия.

Сами Буажила с наградата в ръце

Снимка: AP/БТА

Сами Буажила бе отличен с приза за най-добър актьор в кинотворбата "Един син" на режисьора Меди Барсауи, където играе ролята на баща, разкъсван от страдания.

При откриването на церемонията водещата Марина Фоис произнесе реч, в която отправи остри критики към френското правителство заради мерките за затваряне на театрите и кината по време на пандемията от коронавирус.