Хитовият сериал "Сексът и градът" се завърна на екран след повече от 20 години, откакто направи своя дебют. Дългогодишният слух за продължение вече е факт, като новите епизоди са със заглавие "And Just Like That..." ("И просто така...").

От оригиналния актьорски състав на малкия екран се завърнаха Сара Джесика Паркър, Синтия Никсън и Кристин Дейвис. Трите актриси са и продуценти на сериала заедно с Майкъл Патрик Кинг. Класическият ситком се появи в HBO и подобно на "Приятели", си спечели легиони от нови, по-млади фенове, които успя да ги провокира.

Комедийната драма, базирана на антологията на вестникарските колонки на Кандис Бушнел, моментално завладя телевизионната аудитория в края на 90-те години. Новаторският образ на четири приятелки - Кари Брадшоу, Миранда Хобс, Саманта Джоунс и Шарлот Йорк, показа успешни, интелигентни жени в средата на своите 30, които живеят, работят и се ориентират в света на дейтинга в Ню Йорк.

Макар че днес подобен сюжет не звучи особено революционно, по това време, а именно преди почти три десетилетия, той е такъв. Да имаш откровени, феминистски настроени и забавни дами за свои приятелки, които обсъждат теми тебу, като например аспекти от сексуалния си живот толкова открито в праймтайма, е пионерско.

Сега, когато се излъчва отново, и привлича отново огромна аудитория към себе си, старите фенове се връщат към "Сексът и градът", а новите, по-младите, откриват какво е да се разделиш с бележка и, разбира се, ужасните последици от драматичното пушене на цигара близо до прозореца на висок етаж.

Връщайки се назад във времето, със сигурност този сериал, както и "Приятели", получи най-висока оценка през годините по рейтинг. Вторият се сдоби и с нов шанс за живот сред поколението Z, след като през 2015 г. се появи в стрийминг платформите в Америка, а три години по-късно и в Обединеното кралство, превръщайки се в най-гледаното телевизионно предаване на Острова за тогава.

И тъй като заговорихме за връщане назад към миналото и поколението Z (още известни като зуумъри), няма как да не се запитаме, как то разбира сериалите от 90-те, които отново са тук, някои дори с продължение?

Всъщност много от представителите на поколението Z смятат, че макар "Сексът и градът" да е започнал да се излъчва преди тяхното раждане, той вече е част от културното им съзнание. Но колкото и за мнозина сериалът да е go-to, то има и такава част от хората, която е гледала само продължението, без самото начало. Разбира се, тази част в повечето случаи не е особено обективна, тъй като няма изградена цялостна картинка, а отговорите на въпросите: Защо? Какво? и Как? липсват.

Въпреки че сериалът на Дарън Стар и Майкъл Кинг оказва културно влияние върху всички области - от феминизма до модата, той също така е подложен на сериозна критика. Освен на фокус да е фетишизирането и силното натрапване на консуматорството, ситкомът се развива в един от най-космополитните градове в света. В него преобладават бели, привилегировани хора и е изпъстрен с расово цветен език. Нещо, което сега би се приело за обидно.

A aко зуумърите бяха по-големи тогава, определено щяха да засегнат темата за ЛГБТИ+ общността. Даваме пример, че в един от епизодите през 90-те Кари казва на приятелките си, че "не е сигурна, че бисексуалността съществува", нещо, което към днешна дата би се приело като неуместен коментар, предвид че съществуват хиляди пола и сексуалности.

Според много млади хора сериалът не е имал цедка на коментарите, които са били използвани вътре. Става въпрос за умишлено отбягване на конкретни раси, хомофобските шеги, сексуалността и др.

Интервюирани младежи за ВВС споделят: "Сериалът през тези времена винаги е показвал как черните са изкарвани лоши и лъжат" и "Разочароващо е да виждаш как герои, които могат да бъдат толкова вдъхновяващи и забавни, изведнъж използват език, който никога не би бил считан за приемлив, напълно "различавайки" група хора."

Oсвен това, както очевидно подсказва заглавието, сексът в поредицата е често срещан. Но при положение, че се съобщава, че хората под 30 години правят малко, а половината от зрителите от поколението Z в скорошно проучване на Калифорнийския университет заявяват, че искат "по-малко секс на екрана", дали сериалът не е твърде скандален за тях? "Много се говори за предпазливия характер на това поколение, така че може би сексът може да ги шокира", смятат представители на Z.

Според ВВС младите хора вече предпочитат и да пият по-малко от по-възрастните.

"Новите зрители биха могли да възприемат сериала като стремеж към бягство, в противовес на точното представяне на житейския опит. Но от друга страна, дали Кари Брадшоу, жена, която харчи 40 000 долара за обувки, е била по някакъв начин близка до някого?", питат зуумърите.

Представителка на Z, която е гледала сериала за първи път през 2023 г. по препоръка на приятел, казва, че й допаднал заради приятелството, което имат дамите там. Но определено не е фен на Кари, смята я за егоистична. Впрочем, наистина противоречивият й характер винаги е предизвиквал дебати и изглежда, че с времето те само се засилват, тъй като някои от нейните постъпки, особено спрямо приятелите й, са наистина неоправдани.

New Yorker пише в статия през 2013 г., че нейните очевидни недостатъци винаги са били част от смисъла на сериала. "Кари Брадшоу винаги ще бъде емблематична, дори когато е леко непоносима. Но пък това, което ми харесва в сериала като цяло, е, че той е като капсула на времето за секса и запознанствата преди социалните мрежи и приложенията за запознанства, темите, които разглеждат, са вечни", казва още един представител на поколението Z.

И изниква въпросът дали "Сексът и градът" ще повтори успеха на "Приятели" в Netflix - шоу, което също е наричано "проблематично"? Интервюираните за ВВС са уверени, че Кари, Саманта, Шарлот и Миранда ще бъдат хит, макар и може би не чак в мащаба на Приятелите.

Снимка: Getty Images

През 90-те "Сексът и градът" предизвиква революция. Нашето съвремие обаче е по-толерантно, по-разбиращо. То не може да приеме расистките коментари и хомофобските шегички. Тогавашното неприемане на различните днес изглежда странно, остаряло и ненужно. И всичко това би могло да доведе в повечето случаи само и единствено до незаинтересованост към сериала.