Съветът за електронни медии обяви становището си за участието на Иван Главчев-Ванко 1 в риалити формата VIP Brother.

От СЕМ постановиха, че не могат да се намесват в редакционната независимост и в избора на гости на телевизиите.

Участието на Ванко 1 във формата е програмно решение на Нова телевизия.

"Влизането му в къщата не нарушава Закона за радиото и телевизията, така че няма как решението ни да е друго", коментира пред "24 часа" председателят на СЕМ София Владимирова.

СЕМ препоръчва на Нова телевизия да премести предаването в друг час или да постави знак за възрастово ограничение заради нецензурните изрази и езика на омразата, които излизат от предаването. В момента риалитито се излъчва в праймтайма.

"Дневник" публикува отговора на СЕМ по зрителски сигнал, в който се казва:

"Този телевизионен формат е психологически и социален експеримент по своята същност и в този смисъл в него е заложен и елемент на провокация към зрителя. Екипът е събрал различни представители на българското общество, включително и бивши затворници."

От СЕМ изтъкват още, че във формата се сблъскват различни позиции, а водещите и събеседниците не насърчават поведението на участниците.

Междувременно Ванко 1 напусна къщата под предлог, че има здравословни проблеми, а британският вестникк "Гардиън" публикува на сайта си пространен материал по темата, в който писа, че скандалният участник е напуснал VIP Brother след сигнали на зрители и правозащитни организации на жени, пострадали от насилие и трафик на хора.

През 2003 г. Иван Главчев бе задържан и обвинен за сводничество, организиран престъпен трафик на жени и незаконно притежание на оръжие. Той бе осъден на 12 години затвор, но заради прословутата поправка на чл. 155 от Наказателния кодекс, с която драстично бяха намалени наказанията за сводничество, Ванко 1 излежа едва половината от присъдата си.