Сериалът "Наследници" на НВО води с 27 номинации за тазгодишните награди "Еми", съобщиха задокеанските издания.

Кандидатите за телевизионните отличия бяха обявени от председателя и изпълнителен директор на американската Академия за телевизионни изкуства и науки Франк Шърма и от актрисата, участвала в "Колеж "Грийндейл", Ивет Никол Браун.

За статуетката, която ще отличи най-добрия драматичен сериал, ще се борят: "Андор", "Обадете се на Сол", "Короната", "Домът на дракона", "The Last of Us: Последните оцелели", "Наследници", "Белият лотос" и "Yellowjackets".

В категорията за най-добра комедийна поредица ще се конкурират: "Начално училище "Абът", "Бари", "Мечката", "Jury Duty", "Удивителната госпожа Майзъл", "Само убийства в сградата", "Тед Ласо" и "Сряда".

Схватката за най-добра лимитирана продукция ще се проведе между "Bееf", "Черна птица", "Чудовище: Историята на Джефри Дамър", "Дейзи Джоунс & The Six", "Флейшман е в беда" и "Обу-Уан Кеноби".

За най-добър актьор в драматичен сериал са номинирани Джеръми Стронг за "Наследници", Боб Одънкърк за "Обадете се на Сол", Кийран Кълкин за "Наследници", Педро Паскал за "The Last of Us: Последните оцелели", Брайън Кокс за "Наследници" и Джеф Бриджис за "Старецът".

Последните оцелели

Снимка: АР/БТА

За "Еми" в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал си съперничат Бил Хейдър за ролята му в "Бари", Мартин Шорт за "Само убийства в сградата", Джейсън Съдейкис за "Тед Ласо" , Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Джейсън Сийгъл за "Терапия".

В списъка за отличието, което ще се присъди на най-добрата актриса в драматичен сериал, присъстват имената на Шарън Хорган за "Лоши сестри", Мелани Лински за "Yellowjackets", Елизабет Мос за "Историята на прислужницата", Бела Рамзи за "The Last of Us: Последните оцелели", Сара Снук за "Наследници" и Кери Ръсел за "Дипломатът".

За "Еми" за най-добра актриса в комедиен сериал се съревновават Кристина Апългейт за "Мъртъв за мен", Рейчъл Броснахан за "Удивителната госпожа Майзъл", Куинта Брансън за "Начално училище "Абът", Наташа Лайън за "Poker Face", Джена Ортега за "Сряда".

Удивителната госпожа Майзъл

Снимка: АР/БТА

Победителите се избират от около 20 000 членове на американската Академия за телевизионни изкуства и науки.

През тази година HBO доминира в номинациите за наградите "Еми" с "елитното трио" - "Наследници", "Белият лотос" и "The Last of Us: Последните оцелели".

По време на обявяване на номинациите председателят и изпълнителен директор на американската Академия за телевизионни изкуства и науки Франк Шърма изрази надежда да бъде постигнато споразумение между филмовите студиа и актьорите, които се готвят за стачка, ако не бъдат приети исканията им, сред които за по-високо заплащане, предава БТА. От месец май сценаристите протестират, недоволни от заплатите и условията на труд. Съществува голяма вероятност актьорите да се присъединят към стачката на сценаристите.

Церемонията за 75-ите награди "Еми" е планирано да се състои на 18 септември в Лос Анджелис.

Снимка: Getty Images