"Шитс Крийк" на Pop TV спечели седем награди "Еми" и с другите две, които получи миналата седмица в техническите категории, постави рекорд за най-много награди за един сезон на комедиен сериал, съобщи "Hollywood Reporter".

Деветте награди за шестия последен сезон на сериала чупят рекорда от осем отличия за "Удивителната г-жа Мейзъл" през 2018 г. и 2019 г. Сериалът на "АAmazon" беше с двадесет номинации тази година.

Канадският "Шитс Крийк" е първият ситком, който обира всички награди в комедийния жанр, отбелязаха организаторите. Той взе наградите за най-добър комедиен сериал, за най-добър актьор в комедиен сериал (Юджийн Леви), за най-добра актриса в комедиен сериал (Катрин О' Хара), за най-добър актьор във второстепенна роля в комедиен сериал (Даниъл Леви), най-добра актриса във второстепенна роля (Ани Мърфи), режисура на комедиен сериал (Андрю Чивидино, Даниъл Леви) , най-добър сценарий на комедиен сериал (Даниъл Леви), най-добър кастинг за комедиен сериал (Джон Камърфорд и Лиса Парасин) и за костюми (Дарси Чейн и Дебра Хансън).

Катрин Охара

Снимка: АР/БТА

Канадското предаване никога досега не е печелило награди "Еми", отбелязват наблюдатели. Той получи повече комедийни награди от популярни ситкоми като "Фрейзър" и "Модерно семейство", предава БТА.

Зендая, която е на 24 години, се превърна в най-младата актриса, отличена за водеща женска роля в драматичен сериал за "Еуфория". Тя е втората чернокожа актриса с този приз след Вайола Дейвис, който взе наградата през 2015 г. за изпълнението си в "Как да ни се размине за убийство".

"Наследници" бе отличен за най-добър драматичен сериал и създателят му Джеси Армстронг използва възможността да "не благодари" на няколко души, сред които бе и президентът на САЩ Донлад Тръмп, който според Армстронг не се справя добре с пандемията, предаде АП.

Звездата от "Наследници" Джеръми Стронг грабна трофея за най-добър актьор в драматичен сериал.

Виртуалната церемония с водещ Джими Кимъл премина без затруднения въпреки опасенията на продуцентите, че може да има проблеми в усилията за дистанционно свързване на над сто номинирани.

Снимка: АР/БТА

Независимо от възхода на стрийминг услуги като "Disney +" и " Apple TV+", които доминират в тв пейзажа, големият победител на наградите "Еми" беше HBO. "Наследници" и "Пазителите" заеха мястото на доскорошния шампион "Игра на тронове".

Даниъл Леви, който взе няколко награди за "Шитс Крийк", каза, че ситкомът разказва за "ефекта на трансформация на любовта и приемането и че сега повече от всеки друг път се нуждаем от това". Той призова хората да се регистрират за предстоящите президентски избори в САЩ и да гласуват, за да постигнат тази цел.

И други лауреати на наградите "Еми" за праймтайм телевизионни предавания, сред които Реджина Кинг, звезда от "Пазители", припомниха на публиката, че президентските избори в САЩ наближават.

Друга водеща тема в речите на отличените беше пандемията от Covid-19. Учител и куриер, които са сред хората на първа линия и най-застрашени от коронавируса, бяха поканени да обявят награди на церемонията. Джейсън Судейкис пък бе подложен на тест за коронавирус на сцената.

Тази година се отличава с рекорден брой номинирани чернокожи - 35 души, но в първата част на 72-ата церемония те останаха на заден план.

Признаци на промяна се появиха в наградите за драматичен сериал, като чернокожи актьори спечелиха общо девет награди. "Пазители" бе отличен за най-добър минисериал, а Кинг взе приза за водеща актриса. Конфети се посипаха върху нея, докато получаваше наградата си, облечена в тениска с лика на жертвата на полицейско насилие Бреона Тейлър.

Другата звезда в поредицата Яхия Абдул-Матийн Втори бе отличен за мъжка второстепенна роля в лимитиран сериал.

По общ брой награди на първо място е НВО с 30 трофея, следван от Netflix с 21 награди, Pop TV с десет и с по осем награди - "Disney +" и NBC.