Компанията "Уолт Дисни" обяви, че нов филм от вселената на "Междузвездни войни" ще излезе през 2026 г., но премиерите на следващите три части от франчайза на Джеймс Камерън "Аватар" ще бъдат отложени, съобщи Ройтерс.

Студиото също така отложи излизането на два филма на "Марвел" - "Гръмотевиците" ("Thunderbolts") и "Блейд" ("Blade"), продукциите на които бяха прекъснати от стачката на холивудските сценаристи.

Продуцентът на "Аватар" Джон Ландау написа в Туитър, че екипът му се нуждае от повече време, за да завърши третата, четвъртата и петата част от научно-фантастичната поредица, чието действие се развива на измислената луна, наречена Пандора.

"Аватар 3", който първоначално трябваше да излезе през декември 2024 г., сега е насрочен за декември 2025 г. Премиерата на "Аватар 4" пък ще бъде през декември 2029 г., а на "Аватар 5" - през декември 2031 г.

"Всеки филм от поредицата "Аватар" е вълнуващо и епично начинание, което отнема време, за да достигне нивото на качество, към което ние, създателите на филми, се стремим и което публиката очаква", каза Ландау. "Екипът работи усилено и няма търпение да върне публиката на Пандора през декември 2025 г."

Снимка: Forum Film Bulgaria

Новият филм от вселената на "Междузвездни войни" пък беше насрочен за декември 2026 г. Той е една от двете продукции от космическата сага, които ще излязат през тази година.

"Блейд" беше отложен с пет месеца за февруари 2025 г., а "Гръмотевиците", чиято премиера беше първоначално планирана за юли 2024 г., ще излезе през декември 2024 г.

Друг филм на "Марвел" - продължението на "Дедпул" с актьора Райън Рейнолдс в главната роля, ще излезе по-рано от очакваното. Продукцията ще се появи в кината през май (вместо ноември) 2024 г.