Джаки Чан стана кръстник на гекон - нарекоха нов вид на него преди дни. Учените имат навик да кръщават новооткрити животни, предимно дребни, и насекоми, на знаменитости. Да видим кои известни личности са и имена на животинки. Най-много са кръстниците на бръмбари.

Малко, ракообразно същество, което паразитира върху рибите в Карибско море носи името Gnathia marleyi, в чест на реге звездата Боб Марли. "Нарекох така този вид, който се явява истинско чудо на природата, в чест на Марли, тъй като обожавам музиката му", казва Пол Сикел, морски биолог от Университетът в щата Арканзас, открил за първи път малкото животинче.

Снимка: Getty Images

Новооткритият и много рядък вид щръклица, вид муха, преди години беше наречен Scaptia beyonceae, в чест на американската певица Бионсе. Това се е случило през януари 2012 година. Ученът Брайън Лесърд признава, че щръклицата Бионсе носи това име заради златистите косми по гърба и гърдите си, които много напомняли на биолога за косата на известната певица.

Съществува и такъв бръмбар, наречен в чест на президента на САЩ. Буш, всъщност не е единственият американски политик, в чест на когото е наречено насекомо. През 2005 година, нови видове бръмбари са били наречени на името на вицепрезидента Дик Чейни и министъра на отбраната Доналд Ръмсфилд. Кевин Уилър, член на екипа от учени, открили тези три вида бръмбъри казва, че счита себе си за политически консервативен човек и че пот този начин е искал да изрази своята политическа позиция. Според Уилър, Буш лично му е благодарил за този жест.

Снимка: Getty Images

Новооткритият вид бръмбари Agra Katewinsletae е бил наречен така в чест на актрисата Кейт Уинслет заради ролята и във филма "Титаник". Тери Ъруин, ентомологът, открил този бръмбар обяснява, че по този начин е искал да напомни за опасността, която представлява за това насекомо изсичането на горите. "Героинята на Кейт Уинслет бе спасена, но не съм убеден, че същото ще се случи с бръмбарчето, тъй като голяма част от тропичните гори се изсичат и превръщат в пасища" - казва ученият.

В чест на Хю Хефнър, покойният основател на списанието "Playboy" е кръстен вид блатен заек. Пълното название на дългоухият приятел звучи така: Sylvilagus palustris hefneri. Той може да се види в югоизточните части на САЩ. Впрочем самият Хефнър е пожертвал много средства за опазване на някои от редките видове зайци.

Жабата принц Чарлз

Принц-жабок, класическа приказка! През 2008 година в Еквадор жаба бе кръстена в чест на принц Чарлз - Hyloscirtus princecharlesi. Новият вид носи името на наследника на английският трон, заради неговата благотворителна дейност, относно защитата на фауната в тропичните гори.

Снимка: Getty Images

Учени кръстиха на Джеймс Хетфийлд новооткрит вид отровна змия. Видът Atheris hetfieldi е намерен от изследователи, които са почитатели на метъл музиката, на остров Биоко в Екваториална Гвинея. С характерния си облик представителите на вида напомнят за дракони. На дължина влечугите достигат 52 сантиметра. Atheris hetfieldi е първият нов вид змия открит в този регион от над 100 години насам. "Искахме да почетем Джеймс Хетфийлд за цялата положителна енергия, която музиката му внася както в личния, така и в професионалния ни живот. Смятаме, че загадъчна и интересна на вид отровна змия, която обитава подножието на вулкан, изгубен сред тропическа гора, отлично се "връзва" с хеви метъла", коментираха откривателите д-р Луис Сериако и Мариана Маркес.

Воден бръмбар бе открит в Малайзийската част на остров Борнео и наречен Леноардо Ди Каприо преди години. Малкото черно насекомо е кръстено на името на звездата от "Титаник" в знак на признание за неговата дългогодишна дейност за защита на околната среда и правата на животните.

Снимка: Getty Images

"В този случай не кръстихме бръмбара по този начин, защото прилича на Леонардо Ди Каприо. Избрахме това име, защото искаме да подчертаем факта, че дори най-малките същества са важни, дори този мъничък бръмбар, за който не сме знаели нищо досега", каза тогава Ива Нюнич от Taxon Expeditions. Бръмбарът е бил открит от необучени доброволци по време на експедиция в Борнео, организирана от учени от университета Ateneo de Manila във Филипините и холандската компанията Taxon Expeditions. 3-милеметровият Grouvellinus leonardodicaprioi е бил намерен в плитко поточе.

Когато мислела за възможните имена на новия вид оси, д-р Бентика Бучър си спомнила как го е изследвала в лабораторията под закачения на стената плакат с любимия й актьор Брад Пит и решила да го нарече Conobregma bradpitti. Въпросният вид е от голяма група оси, разпространени по целия свят, които паразитират върху какавиди на пеперуди.

Снимка: Getty Images

Осите са много полезни за земеделието заради потенциала им за биологичен контрол. Осата съименник на Брад Пит е миниатюрно създание с дължина под 2 мм. Тялото й е тъмнокафяво, почти черно, а главата, пипалата и краката - кафяво-жълти. Крилата й се открояват, защото са много по-светли.

Вид воден кърлеж бе кръстен на Дженифър Лопес - Litarachna lopezae. Той е открит край Пуерто Рико на дълбочина 70 м - дълбочина, която е твърде голяма за водни кърлежчета. Екипът, направил откритието, е кръстил малката твар на певицата не защото смятал, че те по някакъв начин си приличат. "Докато пишехме доклада, слушахме нейни песни и гледахме световното по футбол", обясни тогава д-р Пешич от Университета в Черна гора.

Звездата от "Индиана Джоунс" и "Междузвездни войни" Харисън Форд е кръстник на вид мравки, те носят името му - Pheidole harrisonfordi. Наречени са на актьора не случайно, а за да отбележат работата на Форд за тяхното опазване.

Фронтменът на U2 Боно стана поредната знаменитост, на която е наречен паяк. Биологът Джейсън Бонд от университета на Обърн в Алабама е открил 33 вида паяци и е кръстил един от тях Aptostichus bonoi на ирландския музикант. Боно е автор на музиката за бродуейския мюзикъл "Спайдърмен: Изключи тъмнината". Бонд е избрал името на фронтмена за новооткрития вид паяк, след като се е натъкнал на него в Националния парк "Joshua Tree" в Калифорния. Същото име носи албумът на U2 от 1987 г.

Изследователи от Природонаучния център към Хамбургския университет нарекоха вид скачащ паяк на дизайнера Карл Лагерфелд, защото им напомня много за него, съобщи в. "Мирър". С бялата си коса, черни очила и ръкавици покойният Карл Лагерфелд беше един от най-разпознаваемите представители на модната индустрия.

Снимка: Getty Images

Паякът, който носи неговото име, също е черно-бял, за разлика от повечето си скачащи събратя, които са червени или сини. "Цветовете на животното ни напомниха за строгия стил на Карл Лагерфелд", каза д-р Данило Хармс. "Черното по задните крачета е като ръкавиците, които той носеше". Паякът Jotus karllagerfeldi е дълъг само 4-5 мм. Той се среща в Австралия.

Малък молец - вид нощна пеперуда, с жълтеникаво-бяла "прическа" на власинките на главата бе кръстен на бившия президент Доналд Тръмп в чест на характерната прическа на бившия риалити-шоу домакин и имотен магнат. Новият вид е наречен Neopalpa donaldtrumpi. Той живее в Южна Калифорния и "Баха Калифорния" в Мексико. Молецът бе открит от еволюционния биолог Вазрик Назари.