В Европа е пролет - време за ежегодното разцъфване на спектакъла и звука, известен като конкурс за песен на "Евровизия", предаде Асошиейтед прес.

Домакин на 68-ото издание на надпреварата, която ще се проведе през май, е шведският град Малмьо. Тази година изпълнители от 37 страни ще се борят за поп короната на континента в тази феерия на доброто настроение, която - невинаги успешно, се стреми да загърби международните конфликти и разделение.

Не е нужно човек да е в Европа, за да гледа конкурса или да участва в избора на победител.

От една страна всичко е просто - "Евровизия" е международно състезание за поп музика. В него изпълнители от държави от цяла Европа и няколко страни извън нея се съревновават в излъчвания на живо по телевизията конкурс, за да бъдат короновани като негови шампиони.

"Евровизия" обаче е и нещо много повече - празник на разнообразието, националната гордост и радостната сила на попа. И изобилие от блясък.

Снимка: АР/БТА

Започнала през 1956 г., за да насърчи единството след Втората световна война, "Евровизия" се превърна в честване на поп музиката с добро настроение и публика от стотици милиони зрители по целия свят.

С участието на едва седем държави в началото, конкурсът се разрасна до почти 40, включвайки и страни извън Европа като Израел и Австралия.

Сега той е известен с разнообразни песни, често съпътствани от ефектни костюми и грандиозни постановки.

Пол Джордан, експерт по конкурса, известен като "д-р Евровизия", казва, че съревнованието е почти неописуемо по отношение своите "мащаб и лудост". Самият той го оприличава на музикална версия на Олимпийските игри.

Тази година състезанието ще се проведе в Малмьо, Южна Швеция, с два полуфинала на 7 и 9 май, последвани от големия финал на 11 май. По традиция домакин на песенния конкурс е победителят от предходната година. Швеция триумфира през 2023 г. с балада Tattoo на поп дивата Лорийн. С това победите на скандинавската страна стават седем, колкото и на предишния едноличен рекордьор Ирландия.

Снимка: Getty Images

Тази година се навършват 50 години от най-емблематичния момент на "Евровизия" - победата на АББА в конкурса през 1974 г. с песента Waterloo.

Триумфът изстреля групата от Швеция към върховете на славата и даде тласък на шведската музикална индустрия.

Феновете се надяват на появата на супергрупата в Малмьо, въпреки че това е малко вероятно.

Мотото на "Евровизия е "обединени от музиката" и организаторът - Европейският съюз за радио и телевизия, се стреми да държи политическите разделения извън конкурса, макар че невинаги успява.

Русия получи забрана за участие на "Евровизия" след нахлуването си в Украйна през 2022 г. Миналогодишният конкурс се проведе в английския град Ливърпул, тъй като Украйна - победителят от 2022 г., беше във война.

Тази година пропалестински активисти и някои музиканти призоваха организаторите да откажат участие на Израел заради войната в Газа.

Израел не беше отстранен, но беше принуден да промени текста на песента October Rain на представителката си Еден Голан, считайки го за твърде политически, което е в разрез с правилата на конкурса.

София Мюзик Ентърпрайсиз

Миналия месец "Евровизия" прие 20-годишната Голан да участва с друга песен - Hurricane, която използва същата музика, но с различен текст.

По-рано през месеца организаторите на "Евровизия" осъдиха като "неприемливи" целенасочените кампании в социалните мрежи срещу участващи в песенния конкурс изпълнители, във време, когато към представителката на Израел бяха отправени заплахи.

Пропалестински групи планират демонстрации в центъра на Малмьо по време на седмицата на "Евровизия", надявайки се да привлекат хиляди протестиращи от Швеция и съседните страни.

От местната полиция казаха, че предвиждат "строги" мерки за сигурност, като шведските служители на реда ще получат подкрепа от свои колеги от Дания и Норвегия.

Сложната система за гласуване на "Евровизия", която присъжда точки от журита, съставени от професионалисти в музикалната индустрия, както и от зрители в цяла Европа, прави победителите трудно предвидими.

Снимка: АР/БТА

Джордан отбелязва, че преди е имало "типично" звучене на "Евровизия" - триминутна поп песен на английски със смяна на тоналността, но конкурсът сега е много по-разнообразен. Голяма част от изпълнители пеят на родните си езици, черпят вдъхновение от фолклорните си традиции или използват традиционни инструменти.

Победителите също са разнообразни - от канадската певица Селин Дион, която се състезава за Швейцария през 1988 г., до финландските метъли със страховити маски "Лорди" през 2006 г., брадатата австрийска дама Кончита Вурст през 2014 г., италианската рок група "Манескин" или украинската фолк-рап група "Оркестър Калуш" през 2022 г.

Сред фаворитите на букмейкърите тази година е небинарният изпълнител Немо, който ще представи Швейцария с парчето The Code, и участникът от Хърватия Baby Lasagna и неговата песен Rim Tim Tagi Dim - смесица от фолклорни, рок, рап и електронни ритми.

Снимка: БТА

Великобритания, която не е печелила "Евровизия" от 1997 г., възлага надеждите си на шеметното поп парче Dizzy на Оли Александър, пише БТА.

Страната-домакин Швеция ще бъде представена от еднояйчните близнаци Маркус и Мартинус - които, колкото и да е объркващо, са родом от Норвегия. Те ще изпълнят песента Unforgettable.

Конкурсът ще бъде излъчен от националните телевизионни оператори в участващите страни, по стрийминг услугата Peacock в САЩ и по канала на "Евровизия" в Ютюб. Зрителите в САЩ и други неучастващи страни могат да гласуват онлайн или чрез приложението на конкурса, докато зрителите в участващите страни могат да гласуват и по телефона или с текстово съобщение.