Поредица от скандали часове преди финала на конкурса за песен на "Евровизия". Норвежката водеща се оттегли заради израелските действия в ивицата Газа, а шведският град Малмьо е раздиран от протести. Това става в същия ден, в който нидерландският изпълнител Йост Клайн бе дисквалифициран заради непристойно поведение. 

Певицата Алесандра Меле обясни решението си да не участва в "Евровизия" във видео в "Инстаграм". Като причина тя изтъкна израелските действия в ивицата Газа. "Провежда се геноцид", каза 21-годишната певица в англоезична публикация. "Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината", пише още тя. 

Мотото на Евровизия "Обединени от музиката" ("United by Music") е причината да се занимавам с музика. Но в момента тези думи са просто празни думи", посочва Меле. Певицата, която има и италиански корени, през 2023 г. класира Норвегия на пето място на Евровизия с "Queen of Kings".

Очаква се водещият Ингвилд Хелесен от обществената телевизия NRK да замени Меле. Според информация на NRK и шведската телевизия SVT в шведския град Малмьо, където се провежда събитието, се е състояла кризисна среща.

Представителите на Ирландия, Швейцария и Гърция не участваха в репетицията за традиционното дефиле на участниците по-рано през деня. Ирландецът Бамби Тъг, който многократно критикува участието на израелската певица Еден Голан, също пропусна съботната репетиция.

Бамби Тъг написа в "Инстаграм", че е имало "проблем", когато артистите искали да излязат на сцената за парада на знамената, предаде БТА. 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който е организатор на събитието, заяви, че проучва какво точно се е случило.

Израелската участничка в Евровизия Еден Голан изпълнява песента си "Ураган" на генералната репетиция за финала на песенния конкурс

Снимка: БТА/АП, Martin Meissner

По-рано днес стана ясно и че нидерландският изпълнител Йост Клайн няма да участва във финала на "Евровизия", но по друга причина - заради непристойно поведение. Според Европейския съюз за радио и телевизия е станал инцидент със служителка на песенния конкурс, който в момента се разследва от шведската полиция. 

В същото време протестите в Малмьо продължават. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия". Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в митинга. Малмьо е град с население от над 360 000 жители, които представляват 186 националности, много от които са от Близкия изток.

Организаторите на "Евровизия" се противопоставиха на призивите за изключване на Израел, но поискаха от Израел да промени текста на оригиналното си участие, за да премахне това, което според тях е препратка към смъртоносната атака на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Ивицата Газа.

Снимка: БТА/АП, Martin Meissner

Пропалестинските протестиращи твърдят, че има двойни стандарти, тъй като Европейският съюз за радио и телевизия EBU забрани на Русия да участва в "Евровизия" през 2022 г. след нахлуването ѝ в Украйна, предаде БНР. Организаторите на песенния конкурс отричат тези обвинения. 

Тази вечер в Малмьо Арена са забранени и всички знамена, различни от тези на участващите страни.