Много малко зрители обръщат внимание на малките символи във филмите, които създателите им умело вплитат в тях. И това е съвсем нормално, защото за човек е далеч по-важно да вникне в смисъла на историята и да си извлече определена поука от нея. И все пак тези привидно незначителни символи, които се появяват в лентите, са изключително интересно явление, защото могат да свидетелстват за специална връзка между героите или да подсказват конкретен завършек на визуалния разказ... Други пък помагат на публиката да разбере по-добре действащите лица или дори самите режисьори.

Затова ние прегледахме някои от хитовите заглавия през последните години и решихме да ви покажем тайните знаци, на които се натъкнахме.

Ето кои са те:

"Хари Потър и нечистокръвният принц"

Снимка: Стопкадър на филма

Интересно е, че в първите два филма за магьосника липсват номера върху екипите за куидич на отборите в Хогуортс. Цифрите върху облеклото на играчите се появяват едва в третия филм - "Хари Потър и затворникът от Азкабан", а най-ясно забележими са в шестата продукция от сагата. В своя отбор Хари играе под номер 7, което всъщност подсказва, че той е седмия хоркрукс на Волдемор.

"То"

Колаж: Стопкадри на филма

През целия филм клоунът Пениуайз наблюдава скришом жертвите си, като понякога се появява на възможно най-непредсказуемите места - там, където никой не го очаква. Но нито главните герои, нито зрителите забелязаха този факт.

"Жокера"

Колаж: Стопкадри на филма

Всеки часовник във филма показва точно 11:11 ч. Феновете на лентата имат много теории по този въпрос, а една от тях гласи, че стрелките не се движат, тъй като всичко се случва в главата на Артър Флек.

"Заклинанието 2"

Снимка: Стопкадър на филма

За да победят могъщия демон, тероризиращ хората, действащите лица трябва да разберат името му (Валак) и да го назоват по него. Интересно е, че то може да се види изписано в няколко от сцените на продукцията, но всеки път остава незабелязано от персонажите.

"Тайната на Коко"

Снимка: Стопкадър на филма

В земята на мъртвите героите използват техника от 80-те години на миналия век, например като компютър Macintosh, който бе първият персонален компютър на "Apple". Създателите на филма го добавят в анимацията с причина - през 1985 г., почти веднага след неговата поява на пазара, Стив Джобс напуска "Apple", а само след година купува компанията "Pixar". Именно това е студиото, което създава "Тайната на Коко".

"Хари Потър и стаята на тайните"

Снимка: Стопкадър на филма

Хубавата коса на учителя по Защита от черните изкуства - Гилдрой Локхарт, е толкова истинска, колкото и неговите постижения. Защо иначе ще има нужда от допълнителна перука, която да стои на бюрото му?

"Хари Потър и огненият бокал"

Снимка: Стопкадър на филма

Символът на даровете на смъртта се появява във франчайза още преди последните две части на сагата да тръгнат по големите екрани. Любопитно е, че четвъртият филм за магьосника завладя световните киносалони през 2005 г., а последната седма книга, в която читателите за първи път научиха за даровете на смъртта, излезе 2 години по-късно - през 2007 г. Очевидно режисьорът е бил съвсем наясно с плановете на Дж. К. Роулинг.

"Зад волана"

Снимка: Стопкадър на филма

Графитите, както и други знаци, които се виждат в определени сцени от филма, повтарят думите от песента, която главният герои слуша в същия момент през слушалките си.

"Убий Бил Vol. 1"

Колаж: Стопкадри на филма

До края на първия филм, никой не знае името на героинята, в която се превъплъщава Ума Тъман, а чак във втората част я назовават с него. Но Тарантино разкрива на зрителя как се казва тя още в първата лента - в сцената, когато си купува самолетен билет.

"Гепи"

Снимка: Стопкадър на филма

Ави е просто псевдоним на един от героите. Истинското му име се вижда изписано на табелката върху неговото бюро - Ейбрахам Деновиц. Благодарение на него зрителят може да разбере, че той има роднинска връзка с друг персонаж - Дъг Деновиц, бижутерът от Лондон.

"Аз съм легенда"

Снимка: Стопкадър на филма

Из пустия Ню Йорк, показан във филма, има множество различни плакати, но един със сигурност се откроява - този на "Батман срещу Супермен". От "Warner Brothers" започват снимките на супергеройската лента чак 9 години след премиерата на "Аз съм легенда", но през цялото време студиото е говорило за проекта, в който двама от най-култовите персонажи на DC се изправят един срещу друг.

"Новолуние"

Колаж: Стопкадри на филма

Докато Бела прекарва месеци в стаята си, след като Едуард слага край на връзката им - период, който е пресъздаден от една сцена, публиката може да види как снимките на нейните приятели, закачени на стената, изчезват една след друга. По този начин режисьорът показва, че тя се дистанцира от целия свят.

"Петият елемент"

Колаж: Стопкадри на филма

Във филма, за да пребори злото, петият елемент трябва да обедини четирите природни стихии. В началото зрителят вижда йероглифи, пресъздаващи всички елементи, а всеки от тях се състои от 5 реда. Поради тази причина числото 5 присъства в различни сцени. Да обаче татуировката върху ръката на Лийлу има 6 реда... Почитателите на продукцията са на мнение, че създателите просто са допуснали грешка, която не са поправили.