Планираният за 31 март концерт на словенската група Лайбах в Киев е отменен. Групата потвърди днес, че организаторът е решил да анулира събитието, тъй като е предизвикало твърде много спорове в Украйна, съобщи сайтът "Slovienia Times".

Членовете на индъстриъл рок групата, известна с използването на образи във военен стил и тоталитарни символи, казват, че им е било поставено категоричното изискване изрично да заявят, че всички руснаци са лоши и че цялото руско изкуство няма стойност, а те не са съгласни с това.

Местният организатор на концерта обяви в социалните медии, че събитието е отменено поради полемиката, която е разпалило във връзка с възгледите на групата за причините за войната в Украйна.

"За да не разделяме украинците на различни лагери и за да премахнем причината за раздора, решихме да отменим концерта," написа организаторът във Facebook.

"Въпреки факта че групата изрази подкрепа за Украйна и украинците и осъди руския режим, значителна част от публиката изрази категоричното си неодобрение за пристигането на Лайбах", пише организаторът в публикацията.

Снимка: Getty Images

Част от украинците не одобряват твърденията на Лайбах, че войната е геополитически конфликт между Русия и САЩ на украинска територия.

Британското издание "The Guardian" цитира групата, според която конфликтът в Украйна е "цинична прокси война заради геостратегическите интереси на суперсилите и финансовия капитал (на военната индустрия и т.н.)".

В много украински коментари във Фейсбук това мнение на групата се свързва с позицията на руската държавна пропаганда, която представя "специалната военна операция" като конфликт с НАТО и свежда Украйна до марионетка на Запада, предава БТА.

Лайбах обявиха концерта в украинската столица миналата седмица, като казаха, че всички приходи ще бъдат дарени за благотворителност.

След критичните коментари в Украйна групата публикува съобщение във Facebook преди три дни, в което казва, че не идва в Украйна, "за да бъде първата, втората или третата група, която ще свири във вашата столица по време на войната, както съобщиха някои медии, а за да изрази ясно подкрепата си за вашата страна в тази война".

Снимка: АР/БТА

"Тук трябва да подчертаем, че някои от нашите изказвания, които може да не са в съответствие с вашето мнение, никога не са имали за цел да ви обидят по някакъв начин или да намалят значението на вашата справедлива борба. Още от първите дни на руската агресия срещу Украйна заемаме категорична позиция и заявяваме, че в съвременното общество няма място за война", пише групата.

Лайбах уточняват, че са отменили всичките си концерти в Русия и във всички интервюта осъждат руската агресия във войната.

"Да не се заблуждаваме - ние обичаме руската литература, музика и изкуство... и винаги ще го правим. Но в тази безсмислена война между Русия и Украйна ние сме с цялото си сърце на страната на Украйна и нейния народ," пишат още Лайбах.