Връчването на "Оскар" на "Зелена книга" за "Най-добър филм" не се понрави на някои от номинираните за отличието.

Видимо недоволен, режисьорът и продуцент Спайк Лий размаха възмутено ръце и тръгна към изхода, когато Джулия Робъртс обяви победителя.

Вижте снимки от церемонията >>

Стискайки в ръка първата си статуетка "Оскар" - за "Адаптиран сценарий", Лий стигна до вратата, докато продуцентите на "Зелена книга" приемаха наградата си. Там го разубедиха и той се върна на мястото си, когато вече публиката на церемонията ставаше на за края ѝ. По-късно той дори позира до звездата от "Зелена книга" Махершала Али, който спечели отличието за "Актьор в поддържаща роля".

Режисьорът Джордан Пийл ("Get Out"), който седеше зад Спайк Лий, не аплодира победителя на вечерта. Така постъпиха и други в залата.

"Зелена книга" на режисьора Питър Фарели получи похвали като филм за расовата толерантност, но мнозина го критикуват за остарелия подход, расови стереотипи и сантименталност, пишат от БТА. Филмът е създаден по действителен случай и разказва за пътуването на известния чернокож джаз пианист Дон Шърли и неговия шофьор и бодигард Тони Лип в САЩ през 1962 г. По пътя те използват справочника "Зелена книга", насочващ към безопасните места за афроамериканци.

За "Оскар" за най-добър филм бяха номинирани също "Черната пантера", "Черен в клана" на Спайк Лий, "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Зелена книга", "Роди се звезда", "Вице", "Рома". Повечето специалисти сочеха като фаворити "Рома" и "Зелена книга".

Спайк Лий сравни избора на "Зелена книга" със загуба на любимия си баскетболен отбор "Ню Йорк Никс".

"Съдията сбърка", каза той.

Когато стигна до залата за интервюта зад кулисите, Спайк Лий вече се беше посъвзел от шока. Сигурно помогнаха и овациите на журналистите, които се изправиха на крака, когато той влезе.

Българинът Димитър Маринов държи Оскара за "Най-добър филм" до колегите си Виго Мортенсен, Линда Карделини и Махершала Али

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На въпроса какво мисли за победата на филма, той се засмя и извика:

"Следващият въпрос".

След това се пошегува със загубата на "Черен в клана":

"Лош късмет имам. Всеки път, когато някой вози някого, аз губя".

Препратката е към "Да возиш Мис Дейзи" - лауреата на награда "Оскар" за най-добър филм от 1990 г., в който чернокож шофьор се сприятелява с бялата жена, която вози. Чернокожият музикант и белият шофьор в "Зелена книга" също се сприятеляват.

Част от зрителите на американските киносалони също не са доволни

"Зелена книга" е най-лошият избор в категорията за най-добър филм в цялата история на киноакадемията", гласи възмутеният коментар на гневен потребител.

"Най-лошото в цялата тази история е, че този боклучав филм спечели в година, в която имаше други наистина интересни и стойностни филми на тема раси и расови взаимоотношения", жалва се друг недоволен почитател на киното.

"Зелена книга" е най-лошият филм, печелил някога топ отличието. Точка по въпроса", оплаква се трети.

Сред потребителите на социалните мрежи недоволство породи и краткото участие на група Queen и Адам Ламбърт, които откриха тазгодишното шоу.

"Единствената част от Оскарите, която възнамерявах да гледам. Жалко, че продължи толкова кратко", пише разочарован потребител в Туитър.