Кремъл заяви днес, че присъждането на награда "Оскар" на документалния филм за руския опозиционен лидер Алексей Навални показва "определен елемент на политизиране" от страна на Холивуд, предават чуждестранните медии.

"Навални", който вчера бе удостоен с престижната награда на американската кино академия, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г., и работи с разследващия новинарски сайт Bellingcat за откриване на извършителите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е гледал филма. "Смея да предположа, че, разбира се, има известен елемент на политизиране на темата", добави в същото време той.

Той заяви, че Холивуд не е чужд на политиката, "но не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него."

Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си. Русия отрича да се е опитала да го убие.

Снимка: АР/БТА

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се старае да не споменава името му публично, пише БТА. В момента той излежава комбинирана присъда от 11 години и половина затвор с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда - обвинения, които според него са скалъпени, за да му бъде запушена устата.

Двете деца на Навални и неговата съпруга Юлия присъстваха на церемонията в Лос Анджелис и се присъединиха към режисьора на филма на сцената, за да приемат наградата, отбелязва изданието "Политико".

"Съпругът ми е в затвора само за това, че казва истината, съпругът ми е в затвора само за това, че защитава демокрацията", каза Юлия Навална. "Алексей, мечтая за деня, в който ти ще бъдеш свободен, и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя", обърна се тя към свой съпруг.

Снимка: Getty Images