Автомобилът на Джеймс Бонд беше продаден за повече от 3 млн. британски лири. Репликата на "Aston Martin DB5" беше предложена на аукцион с благотворителна цел.

Парите от продажбата на колата, с която са правени каскадите в "Смъртта може да почака", са предназначени за благотворителни цели.

Аукционът, свързан с 60-годишнината от първия филм за британския шпионин, беше организиран от компания "Christie's" и включваше 25 предмета, принадлежали на героя, сред които официалния Twitter акаунт на 007. От продажбите им са събрани 6 827 000 евро. Средствата ще бъдат насочени към 45 благотворителни асоциации. Сред тях са фондацията на принц Чарлз, който стана крал след смъртта на Елизабет Втора на 8 септември, както и "Лекари без граници".

Репликата на "Aston Martin DB5" е един от осемте автомобила, създадени специално за снимките на филма "Смъртта може да почака" през 2021 г. Това е единствената кола, изпълнявала каскади, предложена на аукцион според "Christie's".

Друг модел на марката - V8, от началото на 80-те, който също се появява в същата лента, беше продаден за повече от 700 000 евро, пише БТА. Модел "DBS Superleggera" се сдоби с нов собственик срещу 450 000 евро.

Сред другите предмети на разпродажбата имаше костюми и аксесоари на агента от британското разузнаване.

Паралелната онлайн разпродажба по повод годишнината на Джеймс Бонд продължава до 5 октомври. Тя включва 36 предмета.