Организаторите на международния песенен конкурс "Евровизия" - Европейският съюз за радио и телевизия /EЕСРТ/ стартира конкурс за най-добро изпълнение на химна на тази проява, съобщи пресслужбата на организацията.

Победителят ще получи правото да посети финала в Ротердам през месец май.

"Тази година отбелязваме 70-ата годишнина от основаването на ЕСРТ и по този повод търсим вдъхновени изпълнения на "Te Deum" на Марк-Антоан Шарпантие. Музикалното произведение, написано през XVII век, беше избрано за химн на "Евровизия".

За конкурса ще се приемат видеоматериали с продължителност до 60 секунди.

"Свирете на лъжици, използвайте рап, фолк, опера, грайм или дръм ен бейс. Може изпълнението ви да е солово или хорово, но преди всичко, бъдете креативни, бъдете други, бъдете смели" съветват от ЕСРТ.

Видеата трябва да се пуснат в Инстаграм до 1 април в официалния акаунт на организацията @eb_hq с хаштага #EBU70contest. Участниците трябва да са навършили 18 години.

Победителят ще бъде обявен до края на април. Той ще получи два билета за предстоящия конкурс на "Евровизия" в Ротердам и настаняване в хотел за финала на 16 май. Транспортните разходи на победителя ще бъдат покрити в размер до 800 швейцарски франка.