Стела Маккартни завърши ревюто си дамска мода в Париж под звуците на антивоенната песен на Джон Ленън "Give Peace a Chance" (Дайте шанс на мира), за да напомни за войната в Украйна.

Моделите представиха новата колекция на бранда в стъклен тунел на центъра "Помпиду" с елегантни, бохемски рокли с джобове и ръкави-балони с процепи.

"Вярвам много в мира и любовта и любовта и очевидно да използвам песента на Джон, който беше най-добрият приятел на баща ми... това е лична песен, която отразява мислите на целия свят, надявам се, точно сега" - Каза Стела Маккартни след шоуто.

Вижте снимки >>

Някои дизайнери споделиха колко трудно им е било да намерят точния тон за представянето на колекциите си и да решат да участват все пак в Парижката седмица на модата, докато светът е съсредоточен върху случващото се в източноевропейската страна.

Снимка: Getty Images

В Милано Джорджо Армани се съобрази с кризата, като изключи музиката от дефилето си. В Париж Демна Гвасалия от "Balenciaga" разказа за преживяванията си като бежанец от Грузия и предложи на гостите си тениски с украинското знаме.

Едноименната модна къща на Стела Маккартни принадлежи на групировката LVMH, която заедно с "Hermes", притежателят на "Gucci" "Kering" и "Chanel" обяви в петък, че прекъсва работата си в Русия.

Стела Маккартни

Снимка: АР/БТА