Стивън Сегал участва при учредяване в Москва на Международно движение на русофилите. Инициативата на Николай Малинов, ръководител на българското движение "Русофили", е подкрепена от външното министерство на Русия и руския първи дипломат Сергей Лавров, съобщава БНТ.

Присъствието на айкидо звездата от екшън филмите с бойни изкуства Стивън Сегал на събитието не е неочаквано. От години бившият актьор живее в Русия. Той е представител на руското външно министерство за хуманитарните връзки със САЩ и Япония. През ноември 2016 г. лично Владимир Путин му връчи руски паспорт.

Американският актьор заяви, че се чувства русофил, тъй като баща му е бил руснак и той е бил отгледан в среда, в която е обикнал руската култура.

През 2011 г. екшън актьорът положи клетва като заместник-шериф на окръг Хъдспет в Тексас и се зае да охранява границата между щата и Мексико. Седем години по-късно той беше обвинен в сексуален тормоз.

Иначе Стивън Сегал се определя като будист. Той има американско, сръбско и руско гражданство. Има и седем деца от четири жени. Първата му съпруга е японка, а настоящата е монголска танцьорка от Улан Батор.