Филмите на студиата "Марвел", собственост на американския гигант "Дисни", изчезнаха от китайските киносалони след премиерата на "Спайдърмен: Далече от дома" през юли 2019 г.

Китай разрешава всяка година по кината да бъдат пускани само няколко десетки чуждестранни игрални филма.

Снимка: Getty Images

За изключително популярните в азиатската страна мегапродукции на "Марвел" този пазар е ключов: разпространението в китайските киносалони на оригиналния филм "Черната пантера" (2018) генерира приходи от 105 милиона щатски долара.

Феновете споделят, че са много развълнувани от възможността да видят продължението на супергеройската продукция, и се надяват занапред да могат по-често да гледат филми на "Марвел" в кината.

Снимка: Официален плакат на филма / Marvel Studios

Досега те са разчитали на сайтове за стрийминг, за да следят приключенията на любимите си супергерои. Краят на това очевидно блокиране на филми на "Марвел" в Китай идва в момент, когато страната току-що е отменила здравните ограничения срещу КОВИД, които нанесоха сериозен удар на местата за развлечение.

Следващият филм от киновселената на "Марвел", който китайските почитатели ще могат да гледат на кино, е "Антмен и Осата: Квантомания".

Снимка: Forum Film Bulgaria

Китайските власти така и не обясниха защо филмите на "Марвел" внезапно изчезнаха от екраните след 2019 г.

През този период "Дисни" отказваше да се подчини на цензорите, които настояваха за премахване на всички препратки към хомосексуални връзки във филми на "Марвел", включително "Вечните" през 2021 г. и "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" през 2022 г.

Снимка: Forum Film