Италия бавно, но сигурно се подготвя за домакинството на Евровизия. От 10 до 14 май изпълнителни от 41 страни ще се съберат в Торино, където ще се проведе 66-ото издание на музикалния конкурс. Италия спечели домакинството благодарение на успеха на рок бандата "Måneskin", победила миналата година. Това ще бъде първата голяма проява в Италия, след като от 1 май почти всички вътрешни ограничения, наложени заради коронавируса, се очаква да отпаднат.

Конкурсът ще се проведе в спортната зала "Олимпийски дворец". Домакин на шоуто е телевизия РАИ и тя обещава истинско зрелище. Преди месец бе представен проектът на сцената, на която ще излизат изпълнителите. Дизайнът ѝ е поверен на Франческа Монтинаро, която е едно от водещите имена в Италия в областта на сценичния дизайн. В над 30-годишната си кариера тя работи с различни италиански телевизии и с организатори на културни прояви, като проектира за тях дизайна на телевизионни студия и сцени, съчетаващи иновативни и раздвижени решения с игра на светлини и сенки.

"Сега сценографията за тазгодишното издание на музикалния форум предвижда в центъра на сцената да има кинетично слънце, което ще е източник на зрелищни движения и светлинни трикове, което сякаш ще властва над сцената и което въплъщава поведението на италианците , които винаги са в движение, които се бунтуват, които са креативни, приветливи, страстни и интуитивни", разказва Франческа Монтинаро.

Снимка: Eurovision Bulgaria

Освен слънце на сцената ще има и водна каскада, която е алегория на морето, заобикалящо Италия от почти всички страни.

"Сцената е нашият полуостров, където всеки участник в надпреварата е добре дошъл, независимо откъде идва", допълва Монтинаро.

А след като изпълнителите представят песните си, те и техните екипи ще могат да проследят останалата част от шоуто в пищна италианска градина, където растителността се смесва със слънчеви лъчи на границата между реалността и илюзията, подчертава дизайнерката. Цялата тази сценична постановка е наречена "The Sun Within" ("Слънцето в нас"), като това наименование може да се тълкува по много начини. Слънцето е в Италия, в душите на италианците, в душите на всички участници в Евровизия, в душите на всеки един от нас, подчертават организаторите на проявата.

Наименованието на сценичната постановка се съчетава много добре и с темата на тазгодишното издание на Евровизия "Звукът на красотата". Италия, която е известна като красива страна, обещава едно красиво издание на Евровизия, на което песните, участващи в надпреварата, се очаква да са израз на душевната красота. Но подготовката за това красиво шоу тече сега на фона на грозния тътен на войната в Украйна, започнала на 24 февруари. Отзвукът от този конфликт се усети и в самата Евровизия. Заради инвазията в Украйна Русия бе изключена от участие в шоуто в Торино. Но отзвукът на войната върху конкурса се усети и по още един начин.

Мамуд и Бланко

Снимка: Getty Images

Допреди началото на конфликта в Украйна, букмейкърите сочеха за голям фаворит на Евровизия дуетът на италианците Мамуд и Бланко, спечелили тазгодишното издание на фестивала в Сан Ремо, което автоматично ги изпрати и на Евровизия. Парчето "Brividi" ("Тръпки"), с което дуетът победи в Сан Ремо, ловко съчетава специфичните гласове на Мамуд, който е наполовина египтянин и наполовина италианец, и на Бланко, който е любимец на италианските тийнейджъри. 29-годишният Мамуд (чието истинско име е Алесандро Мамуд), който пее в стил поп и ар енд би с ориенталско звучене, и 19-годишният Бланко (чието истинско име е Рикардо Фабрикони), който пее в стил гневен рап, успяха буквално да заразят с песента си италианците, а и доста европейци.

Седмици наред тя звучеше нонстоп в стрийминг платформите. Манията по тази песен дори нахлу в италианската църква. На 20 февруари по време на литургия в храма на град Лонато дел Гарда в провинция Бреша отец Матео Селмо изпя парчето и видеозаписът от тази нетипична проповед се превърна в хит в ТikTok. Два дни по-късно италианското издание на сп. "Vanity Fair" грейна с корица, на която Мамуд и Бланко бяха чисто голи, прикривайки мъжествеността си само с ръце. Изданието освен това публикува и 15 страници интервю с двамата победители от Сан Ремо, в което те споделяха какво е за тях музиката и как не са били променени от успехите. А главният редактор на изданието Симоне Маркети аргументира "голата" корица с това, че тази снимка пресъздава историите на Мамуд и Бланко, които са като все още ненаписана страница, пълна с мечти, младост, свобода и разтърсваща сила.

И точно когато се очертаваше, че Мамуд и Бланко ще са истинските победители в Евровизия, се появи Акиле Лауро, провокативният италиански певец, експерт по размиването на жанровете и стиловете, по заличаване на границите на идентичността и пола, по експериментиране на сцената. Недоволен, че остана назад във финалната класация на фестивала в Сан Ремо, въпреки че феновете му определиха като невероятна песента му "Domenica" ("Неделя"), която той изпълни с госпъл хор от Ню Йорк, Акиле Лауро реши да се яви в конкурса на Сан Марино за определяне на тамошния участник в Евровизия. И го спечели с парчето "Stripper" ("Стрийптизьор"). Победата му бе отбелязана подобаващо и на предвеликденския карнавал във Виареджо премина гигантска платформа-фигура на Акиле Лауро, дегизиран като "Крал на свободата и на многообразието".

Всичко това почти накара италианците да повярват, че финалът на Евровизия в Торино се очертава да бъде дуел по италиански (Мамуд и Бланко срещу Акиле Лауро).

Снимка: Getty Images

И тогава дойде войната в Украйна и промени всичко. Вниманието от Италия се пренесе върху страната-жертва на агресията. И сега според букмейкърите именно Украйна е фаворит за спечелване на Евровизия.

Излъчването на украински участник на конкурса обаче не мина без полемика. През февруари бе съобщено, че 28-годишната Алина Паш е победител в телевизионния конкурс за определяне на украинския представител на Евровизия. Няколко дни по-късно обаче стана ясно, че през 2015 г. Алина е посетила Крим. По онова време той вече бе анексиран от Русия. Започна разследване на тази визита, а Алина бе засипана с обиди в социалните мрежи. Паралелно с това останалата на второ място в конкурса група "Оркестър Калуш" каза, че е имало неточности в броенето на гласовете, подадени в националния конкурс, и Алина не е трябвало да победи. Проверка показа, че това не е вярно, но заради полемиката и напрежението Алина обяви сама, че се оттегля от битката, съобщи BBC.

В пост в Инстаграм тя написа, че е украинска гражданка, че спазва украинските закони и че се опитва да представи пред света украинските традиции и ценности, но цялата полемика около нейната визита в анексирания от Русия Крим е засенчила посланието, което тя искала да отправи с песента си за Евровизия "Shadows of Forgotten Ancestors" ("Сенки на забравени предци").

След оттеглянето на Алина от надпреварата, за представител на Украйна на Евровизия бе избран "Оркестър Калуш", произхождащ от тричленната, създадена през 2019 г. хип-хоп и рап банда "Калуш". Групата е кръстена на украинския град Калуш, в който е роден нейният вокалист Олег Псюк. Тя има два издадени албума. Звученето ѝ е ултрамодерно, държащо аудиторията нащрек. Миналата година обаче група "Калуш" решава да създаде паралелен музикален проект и така се ражда "Оркестър Калуш". Към първоначалните трима основатели на "Калуш" в "Оркестър Калуш" се присъединяват още двама инструменталисти и така групата започва да смесва хип-хопа и рапа с фолклорни мотиви, което я прави популярна сред доста по-широка аудитория. "Оркестър Калуш" ще участва в Евровизия с песента "Стефания", посветена на майката на вокалиста на групата. Любопитен факт е, че майката на Олег чува за първи път парчето именно по време на националния конкурс за излъчване на финалист за Евровизия. Клипът към парчето включва кадри от това изпълнение, като в даден момент камерата спира върху развълнуваните лица на публиката и по-специално върху това на майката на Олег. Звученето на песента и най-вече нейното универсално послание към майките прави парчето особено популярно насред войната в Украйна, защото припомня за трагедията на всички майки, чиито деца са на фронта.

Преди няколко дни Ройтерс съобщи, че членовете на "Оркестър Калуш" са се включили в усилията за подпомагане на страната си във войната. Олег Псюк е оглавил 20-членен отряд от доброволци, действащи от Западна Украйна, подпомагащи хората да избягат от войната и доставящи медикаменти на военните на фронта, предава БТА. А един от членовете на групата дори служи в силите за териториална защита. Псюк разказа пред Ройтерс, че членовете на групата намират време да репетират поотделно въпреки войната и планират скоро да се срещнат в Лвов за групови репетиции на песента си за Евровизия. Във вторник групата обяви, че ще запише на безопасно място парчето, с което ще участва на Евровизия и после ще изпрати записа на организаторите. "И в случай че победим окупаторите до май, нашата делегация ще отиде в Италия и ще пее на живо пред цяла Европа", се казваше още в изявлението на групата.