След като предишните две години присъди водещата си награда на жени - "Клои Чжао" за "Земята на номади" и Джейн Кемпиън за "Силата на кучето", тази година американската Гилдия на режисьорите се завръща към изцяло мъжка надпревара, съобщи "Variety".

Номинирани за отличието за изключителни постижения на професионалната организация са Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж", Тод Фийлд за "Лидия Тар", Джоузеф Косински за "Топ Гън: Маверик" и Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин".

Въпреки ласкавите отзиви, които получиха филмите им, извън надпреварата за водещия приз на гилдията остават жени режисьори като Сара Поли ("Жените говорят"), Джина-Принс Байтууд ("Жената воин"), Чиноние Чукву ("Тил"), Мария Шрейдър ("Нейната дума").

Сред претендентите не намериха място и двама кинодейци, смятани за сериозни конкуренти в режисьорските надпревари - Джеймс Камерън за "Аватар: Природата на водата" и Баз Лурман за "Елвис".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Номинациите за отличията на професионалната организация бяха обявени ден след наградите "Златен глобус". В надпревара, в която отново липсваха жени, приза за най-добър режисьор на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд получи Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман".

По различен начин обаче стоят нещата с номинациите в категорията за режисьорски дебют, в която за отличието ще се съревновават четири дами и един "самотен" господин. Претендентите за приза за най-добър първи пълнометражен филм са Шарлот Уелс за "След слънце", Одре Диуан за "Събитието", Алис Диоп за "Свети Омер", Антоанета Аламат Кусянович за "Мурена" и Джон Патън Форд за "Емили Престъпницата".

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на наградите на американската киноакадемия, припомня БТА. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски "Оскар", както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците.

Носителите на 75-ите награди на американската Гилдия на режисьорите ще станат известни на 18 февруари на церемония в хотел "Beverly Hilton" в Бевърли хилс.