Трилърът "Тенет" на Кристофър Нолан върна американците в киносалоните по време на пандемията и набра 20,2 милиона долара приходи от прожекциите в САЩ и Канада за първия уикенд, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Резултатът може едновременно да се смята за възраждане на американските киносалони, тъй като само за един уикенд на кино отидоха повече американци, отколкото за последните близо шест месеца, но и за отражение на драстично снижените стандарти за холивудските блокбастъри в новите условия.

Близо 70 на сто от кината в САЩ вече работят, като тези в основните пазари Лос Анджелис и Ню Йорк все още са затворени. В киносалоните се допускат по-малко зрители, до 50 на сто от капацитета, за да се спазва дистанция.

"Тенет" бе пуснат в 2810 кина в Северна Америка, близо три четвърти от салоните, в които обикновено се прожектират големите нови продукции.

От "Уорнър Брос" отказват да разделят данните за боксофиса за САЩ и Канада. Кинозалите в Канада, където случаите на Covid-19 са доста по-малко в сравнение с тези в САЩ, пуснаха "Тенет" седмица по-рано. Филмът дебютира с вечерни предпремиери от понеделник до сряда, преди да пуснат масово в четвъртък. "Уорнър Брос" включиха приходите от всички тези дни в обобщените данни в неделя, плюс прогнозираните приходи от прожекциите в празничния понеделник, когато се отбелязва Деня на труда.

"Тенет" се представи по-добре на дебюта си в Китай с 30 милиона долара приходи от продажби на билети от петък до понеделник. В другите страни по света продукцията надмина очакванията. За две седмици продажбите са за 126 милиона долара.

В полза на филма е фактът, че той доминира на голям екран. Някои мултиплекси го завъртяха по сто пъти през уикенда. Като се има предвид, че няма много предстоящи премиери, от "Уорнър Брос" очакват "Тенет" да се задържи дълго на екран.

Снимка: Alexandra Films

Публиката обаче не дава висока оценка на продукцията и това е минус за "Тенет". Трилърът с участието на Джон Дейвид Уошингтън, Робърт Патинсън и Елизабет Дебики получи "Б" в Синемаскор, което е най-ниската оценка за филм на Нолан от 2006 г. за "Престиж". "Тенет" получи 75% положителни отзиви в "Ротън Томатоус", което е добър резултат, но далеч от отличен.

Холивуд следи внимателно случващото се. Повечето от водещите продукции на студиата бяха отложени за следващата година и индустрията експериментира с това как да пусне на пазара скъпите си продукции във времето на глобалната пандемия.

"Уолт Дисни" дебютира този уикенд с игралната версия на "Мулан", но го пусна за 30 долара за абонатите на стрийминг платформата "Дисни Плюс". От студиото не обявиха в неделя приходи от продажбите на "Мулан" в САЩ, но това е обичайно за стрийминг платформите. Продукцията дебютира в кината в Тайланд, Тайван, Близкия изток, Сингапур и Малайзия с приходи от 5,9 милиона долара, а тази седмица излиза и по кината другаде по света, включително на големия китайски пазар.