Платформата Tik Tok, която стана официален партньор на кинофестивала в Кан, присъди първите си награди за видеоклипове, излъчени на нея. За Клодия Коше, която получи наградата за сценарий, платформата дава свобода да твори на дебютиращи кинотворци. По професия тя е театрална актриса, но е започнала да снима клипове с телефона си по време на ограничителните мерки срещу Covid-19 през 2020 г. Наградата спечели за триминутното видео "Модерна принцеса".

"Тik Tok ми дава свобода да творя и публика", обясни тя. Коше вече има 250 000 абонати. За конкурса е заснела кадри на сериозна тема - за насилието над жените, макар и посетителите на социалната мрежа да предпочитат по-скоро забавни видеа.

Анжел Диабан от журито каза, че участващите видеа са много по-добре структурирани от обичайните за приложението.

Инициаторът на конкурса Ерик Гарандо, директор на Tik Tok Франция, каза, че десетки хиляди творци са участвали в него. Като бивш президент на Националния киноцентър той заяви, че апликацията се връща "към корените на киното, в епохата на "минутата Люмиер".

"Днес киното е понякога малко "затлъстяло" и Tik Tok предлага по-кратка алтернатива с по-интензивно преживяване", обясни той.

Голямата награда на конкурса спечели словенецът Матей Риманич с няма черно-бяла любовна история, в която 80-годишна двойка си изпраща послания по хартиени самолетчета, пише БТА.

В журито са участвали също Каби Лейм - вторият най-следван човек в платформата и френско-сенегалският режисьор Рити Пан, представител на ангажираното кино, избран за негов председател.