Когато "CODA: Дете на глухи родители" спечели "Оскар" за най-добър филм в Лос Анджелис, филмовите звезди от Самюел Джаксън до Никол Кидман размахаха ръце вместо да ръкопляскат в знак на признание към общността на глухите.

В дома си в предградие на Ню Йорк Лори Ан Бариш се разплаква заради дългоочакваното чувство, че е приемана.

Също като в продукцията, тя е отгледана от глухата си майка, която днес е на 85 години. Казва, че е видяла собствения си живот в историята на семейството от Масачузетс, "което иска да бъде чуто" и възприемано не по-различно от останалите хора.

"Светът на глухите най-сетне бе чут", каза Бариш, която е на 61 години, личен асистент е и живее в Лонг Бийч, Ню Йорк. "Ще ми се това да се бе случило, когато бях млада, заради мама. Това е чудесен подарък. Така хората разбраха, че всички сме еднакви".

"CODA: Дете на глухи родители" е нежна, зряла приказка за единственият член на семейство глухи хора със способността да чува, която стана особено популярна, спечели одобрението на критиката и се превърна първата лента с предимно глухи актьори, спечелила наградата за най-добър филм. В главните роли са трима неми актьори, които представят автентично животът на глухите. За мнозина от тази общност наградата "Оскар" носи безпрецедентно чувство на утвърждаване. Както и е мерило за напредъка в Холивуд.

Това е първият филм, който "дава възможност на глухите хора да бъдат нормални, трудещи се упорито личности, които се опитват да създадат семейства и да опознават света", каза Уилям Милиъс, който е глух и работи в компания за видеозаписи и интернет сайтове в Монпелие, Вермонт. "Филмът показа реалните им тревоги, без да ги превръща в търсещи съжаление обекти, които се нуждаят някой да ги спасява", добавя 56-годишният мъж.

Заглавието спечели още два "Оскара". Трой Коцур бе отличен за най-добър актьор в поддържаща роля и стана първият глух актьор, спечелил наградата след Марли Матлин, която също играе в "CODA: Дете на глухи родители". Статуетка бе връчена и за най-добър адаптиран сценарий.

Трой Куцар

Снимка: Getty Images

Твърде дълго киноиндустрията награждаваше актьори и режисьори, които имитираха увреждания, за да печелят награди за себе си, без да включват глухи хора или такива с увреждания, за да има автентичност, коментира Хауърд Розенблум, изпълнителен директор на Националната асоциация на глухите в САЩ.

Три от звездите в "CODA: Дете на глухи родители", включително Коцур, са свързани с университета "Галоудет", където се обучават студенти със затруднения в слуха. В кампуса във Вашингтон в понеделник витаеше осезаемо въодушевление, каза говорителят на университета Робърт Уайнсток.

Той добави, че най-сетне хората от общността на глухите са признати от филмовата индустрия. И изрази надежда, че за тях ще има повече предложения за работа в областта на изкуствата и в други сфери.

Хора, израснали в общността на глухите, казват, че филмът дава поглед към спецификата на живота им, непозната за мнозина в света на чуващите, предава БТА. Лентата например показва до каква степен глухите родители зависят от децата си, които чуват.

Адвокатът Мат Затко, на 49 г., който живее в Пенсилвания, си спомня колко много време е отделял като дете да помага на глухия си баща, който работел като бояджия и лепял тапети.

"Разговарях по телефона с хора, които искаха да го наемат на работа и в същото време казвах на татко какво искат. Такъв беше животът ни. Това правехме. Но някой да направи филм за това... Смях се. Плаках", каза той.

Снимка: Getty Images