Церемонията за наградите на Гилдията на актьорите се завръща в двучасов формат за изданието си през 2022 г. и ще се излъчи в последния уикенд на февруари догодина.

Тази година церемонията беше едночасова и организирана изцяло виртуално. Големите победители бяха съдебната драма "Процесът срещу Чикаго 7" и филмът за дайжаз звукозаписна сесия "Ма Рейни: Мката на блуса".

Датата 27 февруари бе традиционна за наградите "Оскар", но Академията за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис отложи с един месец церемонията за наградите "Оскар", които ще се връчат на 27 март 2022 г. Шоуто на Гилдията на актьорите ще се излъчва от телевизионните канали ТNT и TBS.

Снимка: Getty Images

Отличията на Гилдията на актьорите обичайно са важен индикатор за наградите "Оскар", макар че тази година "Земя на номади" бе отличен с "Оскар" за най-добър филм. Всички наградени от Гилдията в актьорските категории бяха цветнокожи, но това не се повтори от наградите "Оскар".

Холивудският сезон 2021 г. беше отложен заради пандемията от новия коронавирус, припомня БТА. Сезон 2022 г. вече бе засегнат от решението на NBC да не излъчва церемонията за наградите "Златен глобус" през януари след реакцията на организацията на разследването на "Лос Анджелис таймс", което разкри, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите, няма чернокожи членове.