Песента "La Macarena" може да спаси човешки животи, увериха испански учени, цитирани от БТА. Те препоръчват да се съобразим с ритъма на този стар летен хит, когато правим сърдечен масаж.

Песента на "Лос Риос", излязла през 1990 г., не само е популярна в целия свят, но и дава верния ритъм за сърдечен масаж - спешна процедура, свързана със 100-120 притискания в минута. Това бе потвърдено с изследване на учени от Автономния университет в Барселона, обхванало 164-ма студенти, изучаващи медицина. Те били разделени на три групи. Всички участници трябвало да правят сърдечен масаж върху манекени в разстояние на две минути. Най-добри резултати постигнали онези, които ползвали метроном, регулиран да отброява 103 удара в минута с помощта на апликация върху мобифон - 91 на сто от тях поддържали правилния ритъм. Той бил поддържан също от 74 на сто от участниците, на които било казано да следват темпото в песента "La Macarena". Едва 24 на сто от участниците, които правили сърдечен масаж, без да ползват ориентири и без да са получили предварителни инструкции, поддържалия правилния ритъм.

"Онези, които слушаха "La Macarena", започваха веднага сърдечния масаж, докато слушащите ударите на метронома го правеха с известно закъснение", отбеляза Енрике Кареро Карденал от екипа.

Резултатите от изследването бяха представени на конференцията на Европейското дружество по анестезиология в Копенхаген.