Украинската участничка в тазгодишното издание на "Евровизия" бе изхвърлена от съревнованието заради скандал, свързан с напрежението между Киев и Москва.

Песента на Марув - артистичния псевдоним на певицата Анна Корсун (27), спечели национално гласуване в събота, но по-късно възникна конфликт с Националната обществена телевизионна компания на Украйна (НОТУ).

Марув получи 24 часа да подпише договор за участието си, който временно й забранява изпълнения в Русия, съобщават от БНР. Преговорите забуксуваха днес и НОТУ прекрати номинацията й.

Корсун по-рано обяви, че е готова да се откаже от турне в Русия. Но според нея някои от положенията в договора за участие в "Евровизия" се равняват на "цензура".

"Аз съм гражданка на Украйна и обичам страната си", написа Марув във "Фейсбук" - "Но не съм готова да се обръщам към публиката със слогани и да превърна участието си в конкурса в подкрепа за нашите политици".

"Според условията на договора теоретично може да ме задължат да пея на рождения ден на някой вицепремиер и ако откажа да ме глобят с 2 милиона гривни ($74 000)", оплака се певицата в социалната мрежа.

В НОТУ признаха, че изпълнението на Марув на финала на националния конкурс е било високо оценено от музикални експерти, представители на шоубизнеса и зрителите. Но подчертаха, че "по време на "Евровизия" изпълнителят се превръща в културен посланик на Украйна и изразител на мнението на украинското общество в света".

"Евровизия 2019" ще се състои в Израел през май.