Според данните от боксофисите през тази седмица най-гледаният филм и в България, и в Северна Америка, за трета поредна седмица е "Черния Адам" с Дуейн "Скалата" Джонсън. Очаква се новият "Черната пантера: Уаканда завинаги" да сломи всякаква конкуренция.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Междувременно, актьорът Крис Евънс, познат от "Капитан Америка" и "Фантастичната четворка", но и като глас на анимационния супергерой Баз Светлинна година, бе обявен за най-сексапилния мъж на планетата в традиционната класация на списание "People". В блестящата поредица от разбиващи боксофис заглавия с участието на Евънс ролите на прелъстител отсъстват.

През юни тази година сайтът на "Rolling Stone" обяви XXI век за "Златния век на супергероите".

Уморени ли са зрителите от супергероите след повече от 40 години битки? Категорично не. Вселените на "Marvel" и "DC Comics" държат в запас десетки образи, които могат да оживеят всеки момент.

Снимка: БТА

И все пак времето оставя своя отпечатък върху вкусовете на публиката.

50-годишният Дуейн Джонсън е далеч от кино образите, наложени през XX в. Филмът "Супермен" от 1978 г. е крайъгълен камък в историята на големия екран. Усмихнатият интелектуалец-дебютант Кристофър Рийв е 26-годишен. Партнира му Марлон Брандо. Сценарист е самият Марио Пузо.

На фона на младежката възраст на Рийв, 35-годишният Майкъл Кийтън изглежда мъдър и улегнал, когато влиза в емблематичния черен костюм за първия "Батман" през 1986 г.

Embed from Getty Images

Съвременните образи на супергероите са чувствително по-различни. Бившият кечист Дуейн Джонсън определено не може да бъде наречен "секссимвол", нито ролеви или имиджов модел. Преди него Робърт Дауни-Джуниър направи филмовото завръщане на живота си с ролята в "Железният човек". Подобно на "Скалата", Дауни влиза в пластмасовия костюм на Тони Старк вече на средна възраст - 44 години. Излежал е ефективна присъда и води тежка борба с наркозависимост. Ролята на Железния човек и успехът на филма са му жизненонеобходими.

Снимка: Getty Images

Очевидно зрителят не просто иска да види битка между доброто и злото. Днешната публика няма нищо против "да даде шанс" на оттеглил се от активна дейност стероиден борец или на поостарял младежки идол. Докато се бори да спре лошите, Робърт Дауни-Джуниър се бори и за завръщане сред топ актьорите на Холивуд. Всеки има право да опита да спаси света, отсъжда зрителят, докато купува билет и държи "Черния Адам" на върха трета поредна седмица.

Снимка: Getty Images

Парадоксално, филмите с много ефекти и предизвестени герои разчупват клишетата по-най-позитивния начин. Такава е Жената-чудо, изиграна от Гал Гадот. Търсенето на алтернативни сюжети стига още по далеч. Супергероят отдавна вече не е непременно от правилната страна. През 2016 г. "Батман срещу Супермен" показва, че във фантастичните сюжети доброто и злото са относителни категории. Като в живота.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Разбиване на напластените клишета е и историята за Уаканда. Създателите на филма залагат на чернокожи герои и преоткриване на традиционни култури. В продължението "Черната пантера: Уаканда завинаги" водещи стават женските образи, предава БТА. Първият филм за Черната пантерса вече влезе в историята като първата продукция за супергерои с номинация за "Оскар" в категорията "Най-добър филм" през 2019 г.

Кой би гледал филм за супергерой от комикс, който разбива и врага, и предразсъдъците? Всички.