Униформа с отличителните знаци на училището за магьосници "Хогуортс", носена от актьора Даниъл Радклиф на снимачната площадка на филма "Хари Потър и стаята на тайните" (2002 г.), беше продадена за 100 000 щатски долара на търг, въпреки че е изцапана с кал, съобщи в. "Дейли мейл".

Наддаването бе организирано от "Пропстор" в Калифорния. Костюмът на Хари Потър е един от над 500-те емблематични реквизити от филмови и телевизионни, които бяха продадени.

Предложеният на търга комплект включва тъмносива пелерина с отличителните знаци на училището за магьосници на Грифиндор, бяла памучна риза, тъмни панталони, сив вълнен пуловер с V-образно деколте, черни обувки и кръгли очила, превърнали се в "запазена марка" на Хари Потър.

На някои места наметалото, пуловерът и панталоните са умишлено изцапани с кал, а яката и маншетите на ризата - намазани с изкуствена кръв, за да се създаде правдоподобен образ. Въпреки това униформата е продаден за много повече от първоначалната цена от 75 хил. щатски долара.

Британската писателка Джоан К. Роулинг публикува седемте книги от поредицата за приключенията на магьосника Хари Потър между 1997 и 2007 г. Книгите, които са публикувани на повече от 80 езика, са издадени в над 500 милиона екземпляра и са филмирани.