Американската компания "Юнивърсъл мюзик" твърди, че авторите на победилата в конкурса "Евровизия 2018" песен "Toy", изпълнена от Нета Барзилай от Израел, са плагиатствали.

Компанията е изпратила официално писмо с претенции до композиторите на песента Дорон Медали и Став Бергер преди около две седмици, твърдят от в. "Аарец".

"Юнивърсъл мюзик" твърди, че част от песента "Toy" напомня хита "Seven Nation Army" от 2003 г. на групата The White Stripes, пишат от БТА. "Аарец" отбелязва, че в съответствие с правилата на конкурса "Евровизия" всички участващи в него композиции трябва да са оригинални. Ако бъде потвърдено, че Медали и Бергер са плагиатствали, Барзилай може да бъде дисквалифицирана и лишена от титлата, а правото да организира конкурса "Евровизия 2019" да бъде отнето на Израел.

Според в. "Йедиот ахронот" двете страни в спора могат да се договорят помежду си през следващите няколко седмици. За целта композиторите Медали и Бергер ще трябва да предоставят на американския звукозаписен гигант правата върху песента "Toy" или част от тях.