Властите в Барселона експериментират с разрешение за рок концерт с публика от 5000 души, които са преминали задължителен тест за Ковид-19, съобщи Асошиейтед прес.

Целта е да се изпробва ефективността при предотвратяване на разпространението на заразата на големи културни събития.

Концертът в събота на испанската рок група "Love of Lesbian" има специалното разрешение на испанските здравни власти. Докато в останалата част на страната събиранията за ограничени до не повече от четирима души на закрито, публиката на концерта ще може свободно да се движи и общува, като носенето на маски на лицата е задължително.

Властите помолиха хора със сърдечни и онкологични заболявания, както и такива, които са били в контакт със заразени с Ковид-19 през последните седмици, да не участват. Желаещите имаха възможност да избират три центъра в Барселона, където да се подложат на бърз антигенен тест за новия коронавирус в събота сутринта. Кандидатите с отрицателни тестове получиха код на мобилните си телефони, с който да валидират билетите си за концерта в спортния комплекс "Палау Сант Жорди" от 19 часа в събота.

Снимка: AP/БТА

Това е първото културно събитие от подобен мащаб в Европа по време на пандемията, казаха организаторите.

Снимка: Twitter

Билетите бяха разпродадени. В цената от 23-28 евро е включена таксата за антигенния тест и висококачествена предпазна маска, която може да се маха единствено при хранене на предвидените места.

Концертът е подкрепен от местните власти и от експерти на местна фондация за борба със СПИН и инфекциозни болести, която организира подобно проучване при концерт с 500 души публика през декември. Те обявиха, че предварителните резултати от експеримента сочат, че скрийнингът преди концерта с антигенен тест и използването на маски са били успешни за предотвратяване на разпространението на заразата на закрито, въпреки че не са спазвани ограничения за социална дистанция.

 

 

"Това е още една малка стъпка към това да можем отново да организираме концерти и културни събития" по време на пандемия, каза вирусологът д-р Борис Ревойо, който е участвал в подготовката на здравния протокол на събитието.

Снимка: AP/БТА

В експеримента сега няма да има контролна група извън залата. Публиката се е съгласила здравните власти да информират екипа на д-р Ревойо, ако някой се разболее от Ковид-19 в следващите седмици. Екипът ще анализира нивата на заразяване сред публиката в сравнение с общите нива на заразяване в страната, за да прецени дали е възможно някои от зрителите да се е заразил на концерта. /Антоанета Маркова/