Фестивалът на солта започва днес в Бургас. Той ще бъде открит от 16 часа, в района на южната част на Атанасовското езеро. Темата на шестото му издание е "Солта на живота". Това съобщи Радостина Ценова от Българската фондация "Биоразнообразие".

Фестивалът ще започне със забавния конкурс "Мис и Мистър Солена кал". В него може да се включи всеки желаещ без значение на възрастта. Единственото условие на организаторите е участниците да бъдат артистично намазани с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена.

Жури ще определи победителите, но награди ще има за всички участници. Организаторите се надяват, че в тазгодишното издание ще се включат не само много от хората, които ежедневно ползват басейните с луга и кал, и се възползват от безплатните спа процедури, но и специално подготвени за конкурса участници.

Разнообразните занимания за деца и възрастни ще са насочени към опазване на солниците и лагуната на Атанасовско езеро, които са природно и културно наследство, допълват от БТА.