Награденият с "Оскар" визионер и всепризнат майстор на страховити приказни истории Гийермо дел Торо ("Хелбой", "Формата на водата") пристъпва извън утвърдените пътища в кариерата си и навлиза в нови, неизследвани творчески територии с "Улицата на кошмарите". Резултът ще видим през януари догодина.

Въпреки заглавието си, във филма няма да открием ужасяващи фантастични създания и това е нещо, което Дел Торо иска зрителите да знаят още от самото начало:

"Случвало ми се е и преди хората да се подвеждат. С "Пурпурният връх", публиката очакваше хорър филм. Той беше готически романс. В "Улицата на кошмарите" липсват свръхестествени елементи - действието се развива изцяло в реалния свят. Няма нищо фантастично. Филмът е много различен от обичайното за мен, но заглавието може да остави погрешно впечатление".

Руини Мара и Брадли Купър

Снимка: Forum Film Bulgaria

"Улицата на кошмарите" е адаптация на едноименния роман на Уилям Линдзи Грешам от 1946 година и разказва за Стантън Карлайл (Брадли Купър) - бивш карнавален работник, който се превръща в една от топ атракциите в нощните клубове на големия град. Чрез различни трикове, които заимства от своята колежка Моли (Тони Колет), както и с помощта на приятелката си Зийна (Руни Мара), Стантън създава впечатлението, че е могъщ медиум, способен да вижда в умовете на хората и да чете мислите им.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Първоначално идеята е просто да впечатлява и забавлява тълпата на карнавала, но стремежът към слава и богатство става причина представлението да се превърне в средство за финансови измами, чиято цел са по-заможните жители на града. Така Стантън попада в полезрението на психотерапевта д-р Лилит Ритър (Кейт Бланшет), която се опитва да го изобличи като шарлатанин, но впоследствие става част от схемите му.

 

 

Уилям Дефо

Снимка: Forum Film Bulgaria

"Улицата на кошмарите" е решен в най-добрите традиции на класическия филм-ноар, но Гийермо дел Торо решава да не следва плътно правилата на жанра, а вместо това има желание да предложи на зрителите нещо ново, което се приближава до неповторимата атмосфера на романа на Грешам. Режисьорът споделя:

"Когато подхождах към "Улицата на кошмарите" си казах, че няма да правя нито едно от клишетата на жанра. Няма да има венециански щори, глас зад кадър и детективи, които се разхождат по улиците с федори. Исках да пресъздам вселената на романа, която е малко мрачна и грубовата, но също така и странно магична. Има много нестандартен, мистичен и митичен чар. Бях много привлечен от тази възможност".

Тони Колет

Снимка: Forum Film Bulgaria

Единствените чудовища в "Улицата на кошмарите" са хората. Борещите се за оцеляване и по-добър живот, често имат подтик да съсипят тези, които смятат за по-големи късметлии. Те рационализират и оправдават действията си по много начини и понякога може да са прави, но когато няма граница, която да те спре, е лесно да се изгубиш в бездната. Възможно ли е Стантън да се върне в правия път? Това е основната мистерия в историята, а отговорът на въпроса ще открием само в кината през януари.

Сам Рокуел

Снимка: Forum Film Bulgaria

Гийермо дел Торо е и сценарист наравно с Ким Морган ("The Forbidden Room"). Освен Брадли Купър, Кейт Бланшет, Руни Мара и Тони Колет, звездният актьорски състав включва още Уилям Дефо, Ричард Дженкинс, Рон Пърлман, Дейвид Стратеърн, Тим Блейк Нелсън, Клифтън Колинс мл., Мери Стийнбъргън, Холт МакКолъни и др.

Ще се разходим по "Улицата на кошмарите" от 21 януари само в кината.