22-годишната Веселка от село Борима е големият победител в 5-ия сезон на риалити формата "Фермата: Нов свят" и си тръгна със сумата от 100 000 лв. след оспорван финал.

На 6 септември 20 авантюристи се впуснаха в това приключение с единствената цел да създадат един нов свят между бедни и богати.

След три месеца, изкарани в сурови условия, само четирима стигнаха до големия финал - Маргарита Христова, Веселка Маринова, Красимир Джунов и Сами Хоссни застанаха един срещу друг в битка за голямата награда.

Освен битките друг важен компонент за победата бе и зрителският вот, обявяван в проценти. Регламентът гласеше, че 1% от гласуването на зрителите се равнява на 1 точка.

Финалистите на "Фермата: Нов свят" - Сами, Марги, Веселка и Краси

Снимка: "Фермата: Нов свят"

След жребий с плоско дървено парче с кръгла форма, чиито страни бяха червена и синя, стана ясно, че мъжете ще открият финала с битката си.

Първата битка започна с игра, по време на която в рамките на 7 минути двамата финалисти Краси и Сами трябваше да се освободят от верига, омотана около парче дърво, да разковат сандък, от който да вземат ключ. С въпросния ключ да се освободят от веригата, след което с кобилица с две кофи вода трябваше да достигнат по дъска до мрежа, която да разкъсат, да преминат през дупката и да занесат водата до специален съд.

26,8 кг бе количеството вода, която Красимир успя да напълни, но Сами буквално смачка конкуренцията със своите 42,1 кг. Сами поведе с резултат от 10 точки срещу 3 за Красимир.

Дойде редът на Марги и Веселка да премерят сили. 21,850 за Марги и 36,90 за Веселка, с което младата дървосекачка поведе с резултат 10 на 3.

Веселка

Снимка: "Фермата: Нов свят"

Втора битка

Отново Краси и Сами стартираха първи. Първо трябваше да срежат дъска с трион, след това да разцепят с брадва греда, да освободят ключ, с който да отворят сандък с пъзел и да го подредят. Мачото от Испания успя да подреди първи пъзела. И резултатът по точки при мъжете стана равен - 40:40.

По време на първата битка Веселка се контузи и лекар оповести преди началото на втората битка, че тя има порезна рана на три пръста на ръката и съмнение за скъсано сухожилие, което не позволява да си вдига нагоре безименния пръст. Веселка каза, че изпитва болка, но няма да се откаже и с впусна във втората надпревара. Тя успя с бързина да надвие Марги и да приключи първа с подреждането на пъзела. И резултатът стана 60:20.

След този етап всеки от финалистите имаше възможност да агитира зрителите в рамките на 20 секунди. Преди това показаха процентното съотношение на силите, като 53% бяха за Сами, а 47% за Краси. При дамите това не беше направено, тъй като разликата бе повече от 10%.

Сами и Краси

Снимка: Фермата: Нов свят

След обръщенията обаче се оказа, че линиите не могат да бъдат затворени, тъй като между двама от финалистите няма 1% разлика.

В този момент показаха вота на съфермерите, които вече са напуснали формата и се оказа, че 11 души са гласували за Краси, а 4 за Сами. С тази малка победа Краси се сдоби с допълнителни 10 бонус точки.

След това линиите бяха действително затворени за гласуване.

При момичетата вотът на съфермерите също бе категоричен, като Веселка взе 10-те бонус точки, след като 12 души бяха гласували за Веси и 3-ма за Марги. Зрителският вот бе абсолютно безапелационен с 96% срещу 4% за Веселка.

С това Марги стана първият финалист, отпаднал от големия финал.

Веселка и Маргарита

Снимка: Фермата: Нов свят

При мъжете резултатът претърпя тотален обрат. Първоначално Сами бе фаворит, но след това силите се изравниха и Краси успя да обърне резултата, което го изпрати директно на големия финал срещу Веселка.

Първа битка от големия финал

Претендентите за 100 000 лв. останаха двама. В първата битка бяха изправени пред стъкленици с кал, в които имаше ключове. Със завързани очи, преодолявайки препятствия, те трябваше да стигнат до сандък, ако ключът не съответства, те трябваше да се върнат обратно по същия път и да вземат следващ ключ, докато успеят да уцелят правилния. От сандъка всеки участник трябваше да извади портретите на 6 известни личности от българската история, да напишат имената им или ако не успеят, да използват кесия с плочки с имената.

Веселка се оказа по-бърза и поведе пред Красимир с 30 на 10 точки.

Последна битка

Тази игра е доказала се във времето на формата. Състезателите трябваше да редят плочки върху дъска, която висеше на въжета, а и фермерите трябваше да се провират между въжета. В крайна сметка, когато конкурентите наредяха всички плочки, трябваше да бутнат първата и с ефекта на доминото да вкарат последната в кофа.

Веселка се справи много по-бързо и успя от първия път с крайната цел на играта. С това резултатът на Веселка стана 60 точки срещу 20 за Краси.

22-годишната конярка от село Борима победи във всички битки по време на финала.

Веселка получи 79% от зрителския вот, с което стана първата жена, спечелила риалити формата "Фермата".

Веселка с чека от 100 000 лв.

Скрийншот: "Фермата: Нов свят"

Какво казаха четиримата финалисти преди големия финал

"Предаването ме промени доста. Това беше пътешествие, което ме накара отново да преоткрия себе си - че съм още щура, мечтателка. Мечтая все по-силно за нови изживявания", сподели пред bTV Маргарита сутринта преди финала.

Другата финалистка от нежния пол - Веселка Маринова, сподели:

"Влязох с нагласата, че искам да стигна до края на това предаване. Когато видях толкова силни хора, малко ми се с нижиха очакванията. Беше ми много притеснено през цялото време. Голяма емоция."

"За мен най-важната стратегия беше да бъда изцяло себе си. Успях през цялото време да бъда себе си и се надявам да съм дал позитивен пример със своето държане", каза Сами Хоссни.

"След излизането ми от "Фермата" животът ми се промени, както и начинът на мислене. Преосмислих доста неща и е време да се замисля за семейството и по-сериозни неща", сподели Красимир Джунов.

Всички участници във "Фермата: Нов свят"

Снимка: "Фермата: Нов свят"