"Вещиците на Роалд Дал" - римейк на едноименния филм от 1990 г., създаден по детската книга на Дал от началото на 80-те, е най-гледаният у нас през уикенда на Хелоуин, сочат обобщените данни от киносалоните. Мрачната хумористична история, интерпретирана от Робърт Земекис, за малко момче, останало само с баба си, която ще го спасява от вещиците наоколо, е гледана вече от 4182 зрители и има 36 545 лева приходи за трите дни у нас.

Другият "плашещ" филм - "Свърталището", е на втора позиция. Разказът за находката на група приятели - обитавана от духове къща, която се оказва и смъртоносна, е вече десет дни на екраните у нас и за това време са го гледали 8049 зрители, с 68 063 лева приходи.

На трета позиция е още един от "плашещите" филми - "Кухият човек", създаден по комикса на Калън Бън от 2014 година. Случващото се с група тийнейджъри от градче в Средния Запад, пресечено със случка в Хималаите 20 години преди това, както и с мистериозен култ, е на екран вече втора седмица и има 5750 зрители и 45 749 лева приходи.

Четвъртото място сред най-гледаните филми заема триседмичният първенец "Честен крадец". Разкаянието на банков обирджия, който среща истинската любов и желае да изтърпи леко наказание за обраните 12 банки, като върне взетите пари, е гледано от 22 120 зрители и има 216 135 лева приходи за месец на екраните, предава БТА.

Петото място е за втората премиера от миналия уикенд - българския "Пепел върху слънцето", създаден по романа "Illusio Magna" на проф. Златимир Коларов от 2009 година. Историята за лекарска грешка, обвинения към лекаря, преплетена през разследването на млада журналистка е гледана от 1406 зрители и има 12 593 лева приходи.

Шестата позиция в топ 10 заема екшънфантастиката "Гренландия: Последно убежище" с Джерард Бътлър в главната роля. Препятствията, водещи строителен инженер, съпругата му и страдащия от диабет техен син от спокойния им живот в големия град до датския остров, след като Земята е връхлетяна от смъртоносни астероиди, са на екран у нас вече месец и половина, като за това време са ги гледали 30 767 зрители, с 302 090 лева приходи.

На седмо място сред най-гледаните филми е комедията с Робърт де Ниро "Войната с дядо". Вече втори месец "битката за една стая", водена между дядо и внук с позволени и непозволени средства, е на екраните и има 41 318 зрители и 388 948 лева приходи от билетите им.

Осмата позиция е за анимацията "Тролчета: Турнето", която продължава първия филм от 2016 година. Новите подвизи на Пипи и Клон, които откриват, че има не едно, а шест различни тролски племена, с шест различни музикални стилове, които трябва да обединят, за да се справят с хардрок кралицата Барб, са пета седмица на екраните и имат 14 562 зрители и 123 199 лева приходи.

На деветото място е друга анимация - "Скуби-Ду!". Първият пълнометражен филм за познатия четириног детектив и за Шаги, които се събират с Дафни, Велма и Фред в детективска компания, е почти два месеца на големия екран, като има вече 20 573 зрители и 172 597 лева приходи от билетите им.

Десетото място е за "Новите мутанти", които възвърнаха интереса към себе си покрай хелоуинския уикенд. Филмът по комиксите от поредицата "Х-мен" от края на 1982 г. за петима младежи, които, откривайки свръхспособностите си, трябва да се борят за оцеляването си, е гледан от 10 903 зрители и има 96 299 лева приходи за два месеца и половина на екраните у нас.

Извън първите десет е третата премиера от миналия уикенд - копродукцията между Турция, Германия и България "Братя". Филмът за това как младеж, минал през изправителен лагер, прави избор между семейните традиции и правилата на морала, е гледан от 142 зрители и има 662 лева приходи.

Миналия уикенд киносалоните са посетени от 22 626 зрители, а миналата година по същото време филми са гледали 69 606 души.