Телевизионният журналист Вихра Петрова изненада всички с представянето на първата си книга - "Създай се отново - Как да преодолеете раздяла?"

Вихра споделя, че върху този проект е работила доста време. Той е плод на дългогодишни проучвания, срещи, разговори, наблюдения, четене и опит. Тя набляга на факта, че темата на книгата е проблем, с който почти всеки се е сблъсквал в емоционалния си свят, за който често мълчим, срамуваме се, понякога изпитваме вина, "замитаме го под чергата", но той съществува.

Вижте снимки на Вихра >>

Разделите, самотата, алиенацията между хората авторката определя като един от сериозните бичове на 21 век. Не случайно много жени през годините са търсили помощта й:

"В годините много жени се свързаха с мен и ми задаваха въпроси по темата, аз се опитвах да бъда изчерпателна, полезна и за целта изчетох доста литература, правих експерименти и наблюдавах поведението на хората. Събрах всичко в това томче, което предоставям на вашето внимание, нека всеки открадне нещо за себе си и най-голямата ми награда ще е, ако успея да хармонизирам нечия душа!"

Вихра забелязала, че има много литература за любовта, но няма много книги за това как човек да преодолее раздялата и "да създаде себе си отново". През годините Петрова станала свидетел на човешки истории, на раздели, събирания, разводи, сватби, заплетени казуси на двойки, довели общия си път до абсурдни ситуации. Прочела и доста литература. Тя обаче искала да напише книга, която директно да те хване за ръка и да те издърпа от бездната на самосъжалението и разрухата.

Официална фейсбук страница

Анотацията на книгата е от Миглена Ангелова, която е приятелка на Вихра от много години. Ето какво гласи тя:

"Познавам Вихра отдавна и имах удоволствието да прочета книгата й преди теб, читателю. Няма да пиша за Вихра Петрова, защото ще е дълго четивото. Ще напиша, че много си я обичам. Но дори това сега не е важно. Важно е друго:

Приготви се, читателю, докато четеш "Създай се отново", приготви се да получиш приятел. Приятел, който споделя, подкрепя, разбира и с лека усмивка ти казва: "Спокойно, всичко ще е наред. Не си сам. Не си сама".

Пътят, който Вихра описва в книгата си, трябва да бъде извървян от всеки човек - мъж или жена. Това е пътят от жертвата към свободната, самостоятелна личност. Аз много се радвам, че Вихра успя да изгради себе си, успя да надрасне ситуациите, в които повечето слаби хора се излежават с години по гръб, жалени от себеподобните. Но най-много се радвам на това, че светлата й, добра душа е намерила начин да бъде полезна на хората, които търсят пътя към себе си, към силната си самостоятелна зряла личност - и е написала тази книга.

Ако преживяваш нещо подобно, читателю, ако ти се струва, че си се загубил в най-тъмната гора, и отвсякъде дебнат зли чудовища, просто протегни ръка към ръката на Вихра и всичко ще бъде по-лесно. Чети, чети, а после вземи една тетрадка и започни да пишеш своите глави в твоята собствена книга: "Създай се отново".

Миглена Ангелова"