Националният музей на Катар в Доха, който е по проект на френския архитект Жан Нувел, беше открит тържествено с церемония, на която присъстваха много знаменитости.

Вижте снимки >>

"Катар е древна земя, с богати традиции от пустинята и морето, но също и земя, на която са живяли много цивилизации" - каза на церемонията шейха Ал Маяса Ал Тани, президентка на катарските музеи.

На церемонията присъстваха емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, бившият френски президент Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни, и френският премиер Едуар Филип.

Церемонията уважиха и знаменитости като Наоми Кембъл, Виктория Бекъм, Даян фон Фюрстенберг, Наталия Водянова, футболният треньор Жозе Моуриньо, актьорите Джони Деп и Люк Евънс.

Музеят отваря врати в условията на дипломатическия и политически бойкот, започнат в средата на 2017 г. от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, които обвиняват Катар, че подкрепя тероризма.

"Блокадата въобще не ни се отрази" - каза преди церемонията шейха Ал Маяса Ал Тани, цитиран от БТА - "Всички са добре дошли в този музей. Ние ще останем отворени за останалия свят, ще останем отворени за диалог."

Шейха Маяса, сестра на управляващия емир, е смятана за един от най-големите купувачи на произведения на изкуството.

Сред най-ценните експонатите в музея са килим от XIX век с около милион и половина перли от Персийския залив, както и най-старият екземпляр на корана в Катар, който датира също от XIX век.

View this post on Instagram

A night at the museum

A post shared by Natalia Vodianova (@natasupernova) on