Следващата церемония по връчването на наградите "Златен глобус" ще бъде на 7 януари, предадват задокеанските медии, позовавайки се на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията и чийто имидж беше опетнен през последните години от обвинения в корупция и расизъм.

В направеното от организаторите изявление се посочва още, че номинаците ще бъдат обявени на 11 декември.

Наградите "Златен глобус", които се присъждат във филмови и телевизионни категории, отдавна са считани за най-престижните след Оскарите в САЩ.

Отличията обаче загубиха част от блясъка си, след като през 2021 г. "Los Angeles Times" разкри недотам звездното задкулисие на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA).

Всекидневникът по-специално отбеляза, че по това време в редиците на организацията не е имало чернокожи членове и разкри, че гласуващите са приемали щедри подаръци от студиата.

Снимка: АР/БТА

През 2022 г. холивудският елит загърби наградите "Златен глобус". Отличията освен това бяха лишени от телевизионно излъчване. Оттогава Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд предприе редица реформи, за да повиши разнообразието и да приключи с неетичните практики.

През 2023 г. отличията се завърнаха по телевизията и въпреки че някои звезди отсъстваха, броят на присъстващите, сред които Стивън Спилбърг, Мишел Йео и Брад Пит, подсказа, че Холивуд е готов да обърне нова страница. Въпреки това церемонията отбеляза най-ниската гледаемост в историята си - едва 6,3 милиона зрители, припомня БТА.

Като част от реформите наградите "Златен глобуси" бяха купени от частни инвеститори, а Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд трябва да бъде закрита.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos