Коледните и новогодишните празници не няма да бъдат същите, ако синглите отпреди десетилетия не влязат за пореден път в класациите, а радиостанциите не заредят традиционния плейлист.

Неотдавна "Billboard" нареди "All I Want for Christmas is You" на Марая Кери на второ място. През 1994 г., когато излиза парчето, продажбите все още се дължат на компактдискове (и дори на аудиокасети в някои части на света). Популярният и днес филм "Наистина любов" от 2003 г. вдъхва нов живот на соул изпълнението. С абсолютна сигурност можем да кажем, че песента на носителката на няколко отличия "Грами" е закована в списъка на вечните коледни хитове още дълги години.

"All I Want for Christmas is You" далеч не е единствената песен, която традиционно започва да звучи по радиостанциите и да се катери в класациите преди настъпването на последния месец от годината. Наскоро Бренда Лий прави пробив със сингъла "Rockin' Around the Christmas Tree". Оригиналната версия на парчето е от епохата на грамофонните плочи - 1958 г.

От 1957 г. пък е сингълът на Боби Хелмс "Jingle Bell Rock". Този действително безсмъртен сингъл оглася украсените универсални магазини и базарите в продължение на десетилетия. Днес, през 2022 г., тя носи достатъчно емоционален заряд, за да достигне челната петица на "Billboard". По времето на създаването на тази мелодия светът все още преодолява последиците от Втората световна война, а родителите на настоящите водещи световни изпълнители не са родени.

Коледните песни са неизменна част от т.нар. магическо време,  превърнали се в саундтрак на пазаруването, както и в допълнение към традиционните коледни ястия. Сред вечните хитове, които, макар да не намират място в класациите всяка година, са част от плейлистите на музикалните редактори, са например "Christmas Medley" на дуо "Baccara", "Blue Christmas" на Елвис Пресли и Мартина Макбрайд, "Do They Know It"s Chistmas", написана и продуцирана от Боб Гелдоф и много други.

Специален "подвид" на празничните песни представляват синглите, посветени на Новата година. За разлика от коледните хитове, които еднозначно призовават хората да бъдат по-добри, да се радват на украсата и да се приберат вкъщи при любимите си, новогодишните парчета могат да си позволят и по-философски и дори политически оцветени текстове. Носталгията често пъти е съществена част от цялостното звучене.

Световни новогодишни хитове са "Happy Christmas/War is over" на Джон Ленън от 1971 г., "Happy New Year" на "АББА" от 1980 г. , "New Year"s Day" на "U2". Поради специфичната история на празничния календар у нас вечните български песни дължат значителна част от популярността си на празничната програма на телевизиите. Именно заради тези причина те се отличават не с носталгия, а с дух на надежда и веселие. Такива са "Честита Нова година" на Веселин Маринов, "Нова година" на Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Независимо дали авторите на парчето залагат на носталгия или на хедонизъм, новогодишните хитове имат по-кратък жизнен цикъл през дванайсетте месеца от календара. Това се дължи на невъзможността за обвързване с продажбите. По чисто икономически причини за някои вериги коледният сезон може да започне още в края на октомври. Затова и всеки уважаващ себе си изпълнител или група записва коледен хит. През 1984 г. "Queen" изоставят легендарните рифове на китариста Брайън Мей, за да запишат валсово звучащата "Thank God It's Christmas".

Според Книгата на Гинес песента на Бинг Кросби "White Christmas" e най-продаваният коледен хит, пише БТА. Тя е част от мюзикъл, чиято премиера е през 1954 г. Почти 60 години след създаването си сингълът все още е част от празничната музикална селекция всяка година.