Вече 15 години Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти - филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. 

На 23-и април за петнадесети пореден път предстои Официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България - Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев.

Носителят на елитната "European Shooting Star" 2024 от филмовия фестивал в Берлин - Маргарита Стойкова, любимецът на журито на "България търси талант" - илюзионистът Старбой Айвън, инфлуенсърът и автор на книги с близо половин милион последователи в социалните мрежи Изабел Овчарова-Изи, авангардният дизайнер и визуален артист Невелин Иванов - Нево и впечатляващият музикант Лъчезар Кацарски са победителите в своите области и съответно номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" тази година.

Тези изумителни артисти са нашето бъдеще. Ето и повече за тях:

Изабел Овчарова-Изи: Писател и инфлуенсър, на 23 г., победител в категория "Литература"

Изабел е родена в Шумен. Издала е 6 книги до днес, като всяка от тях оглавява родните класации за тийн литература. Наградена е с "Детска литературна Вазова награда" за дебютната си "Щастливей".

Една от книгите на Изи

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

В новата си книга "Слънчеви лъчи в мрака", Изи засяга сериозни теми, свързани с психичното здраве. През 2017 г. стартира своя YouTube поредица с любопитно и полезно съдържание, а година по-късно създава и втория си канал.

Наградите от YouTube

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Вече 7 години развива всичките си социални мрежи с впечатляващите близо милион последователи и гледания. Инициира благотворителна кампания izi2give. През 2021 г. създава авторски подкаст, а всеки един публикуван епизод е заемал първо място в БГ класациите. Същата година в предаването на БНТ "Любимците на България" става победител в категория "Инфлуенсъри". Създател е и на проекта "Открий приятели с картите на Изи". Всестранно развитият талант на Изи й носи десетки медали и грамоти по плуване. Тренирала е също волейбол, модерен балет, хип-хоп и какво ли още не.

Изи с вазовата награда

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Изабел Овчарова

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Лъчезар Кацарски: Музикант, на 25 г., победител в категория "Музика" 

Лъчезар е роден в Благоевград в известно артистично семейство. Дядо му и двамата му родители са актьори. За съжаление той загубва зрението си при раждане, но това развива още повече сетивата и заложения му музикален талант. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и вокална техника. Завършва Националната музикална академия, а след това е студент по "Еразъм" във Vienna Music Institute. Лъчо има завидна колекция от призове, сред които Grand prix в конкурса "Път към славата", Награда за дебют на БНР, специалната награда "Петър Гюзелев" в конкурса "Sofia song" и др. 

Лъчезар Кацарски

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Композира авторска музика. През 2023 г. получава музикалната награда "Друмеви театрални празници". Лъчезар е част от групата на Михаил Йосифов "Новините в джаза", с която имат активен концертен живот и вече са издали музикален албум. Изявява се и на театралната сцена като актьор, музикант и автор. 

Лъчо

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Лъчо

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Mаргарита Стойкова: Актриса на 19 г., победител в категория "Кино"

Маги е родена в Пловдив. От беларуски произход е и владее перфектно освен руски и български, английски и испански език. Актьорската й кариера започва много рано с късометражния филм "Солвейг", след който следва поредицата от къси филми "От другата страна".

Маргарита Стойкова

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Избрана е да играе Венета в ТВ сериала "Татковци" на bTV. Веднага след това дебютира с главна роля във филма на Яна Титова "Диада", което й носи мечтаната за всички млади актьори награда на филмовия фестивал в Берлинале - "European Shooting Star" 2024! 

Маги в "Диада"

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Маги е най-младата от всички 10 изгряващи европейски звезди тази година, които получават така наречения "Европейски Оскар". Маги е завладяна от красотата на танца и като ученичка е носител на много Европейски, международни и национални титли по модерни и танцови изкуства, джаз и мюзикъл.

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Маги в "European Shooting Star" 2024

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Невелин Иванов-Нево: Художник, на 22 г., победител в категория "Визуално изкуство"

Невелин е роден в Бургас. Студент по моден дизайн в Националната художествена академия, той е визуален артист, експериментиращ в областта на графиката, живописта и концептуалната мода.

Невелин Иванов-Нево

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Нево зад кадър

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Има участия в групови изложби и модни пърформанси. В началото на годината галерия Little Bird Place представи "Спалнята на Нево"- втората му самостоятелна изложба, която продължава да акцентира на темата за психичното здраве, заложена и в първия му проект "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". В него, художникът представя цикъл рисунки с туш и четка, като визуален разказ за свои телесни травми преди време и използва универсалния символ на всеядността - прасето, като прави любопитни връзки с класики като "Пиета", с творби на Матис, Роден и др. Стените на пространството са покрити с платна с избродирани върху тях рисунки.

Нево по време на ревю

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Старбой Айвън: Илюзионист, на 21 г., победител в категория "Сценични изкуства"

Айвън е роден в София. Едва 8-годишен е завладян от магията и родителите му го записват в единственото у нас Цирково училище, където започва да я изучава професионално. Израства бързо и участва в редица елитни магични форуми в света, сред които Masters of Magic, Hans Klok Trophy, Dutch Festival of Magic. Печели две специални награди на Австралийския цирков фестивал. Айвън е единственият българин участвал във впечатляващия проект на ТВ Евровизия - Magic Circus Show в Женева. Отличен е с мемориалната купа "Мистер Сенко" за илюзионист на годината. Финалист в България търси талант. През 2023 г. Айвън създава най-грандиозния илюзионен спектакъл в родната история, в партньорство с Националния музикален театър. "IMPOSSIBLE - Повярвай в невъзможното" е обявен за най-добър магичен спектакъл за 2023 г.

Старбой Айвън

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

С приз

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Пет победители в различните области, пет номинации, но само един носител на Наградата за Полет в Изкуството! Той ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и сериозна парична премия, която ще обявим в нощта на Церемонията. A кой ще спечели Голямата награда, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев определя жури, в което влизат създателите на Фондацията начело с Председателя на УС, актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

За шести път ще бъде връчена и Награда за кино 355

3-ма млади кинорежисьори избрани от престижно международно жури от целия свят трябва да заснемат 5 минутен филм само за 5 дни. Победителят ще получи бронзова авторска статуетка и 15 000 лв. за следващия му филм! Носителят на Наградата ще бъде избран на живо от публиката, по време на Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация "Стоян Камбарев". Водещ на Церемонията отново ще е Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу - кино, музика и незабравими емоции!

* Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев се осъществява с институционалната подкрепа на Министерството на Културата, Столична Община и Национален Филмов Център, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, ABILICO (новото име на РИСК Инженеринг), Разсадник НАНОВСКИ и Бон Марин и с подкрепата на IDEAcomm и Технополис. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева. 

Вижте номинираните за Полет в изкуството:

Вижте ТВ версия на Церемония 2023: 

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев"
YouTube, Instagram, Facebook