Носителят на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 стана феноменалният диригент, композитор и инструменталист Страцимир Павлов. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-престижната награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Страцимир имаше честта да получи прекрасната бронзова статуетка лично от   Йорданка Фандъкова – кмет на София на стилна и впечатляваща официална церемония на 22-ри април в Sofia Live Club. Г-жа Фандъкова сподели своето вълнение да присъства на това събитие и да връчи наградата на един достоен и вдъхновяващ млад човек, който в началото на вечерта получи номинацията си от един от българските символи - двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и културолога и член на Фондацията Георги Лозанов.

Председателят на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева сподели, че за нея и за приятелите и от Фондацията е истинска привилегия в това бездуховно време да могат да подадат ръка на най-младите талантливи български артисти. Новината на вечерта беше  създаването на Академия „Стоян Камбарев”,  в която  всички номинирани и отличени през годините ще могат да обменят опит, да творят заедно и да получават професионални съвети на известни автори от света на изкуството.

Видимо развълнуваният и неочакващ наградата (сериозна парична премия от 3000 лева и бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов) маестро Страцимир Павлов благодари за признанието и цялото прекрасно преживяване: „Много е важно да получиш оценка за това, което правиш в точния момент, а сега е точно такъв момент в моя професионален живот” и завърши с едно искрено „Обичам ви!” към децата от своя прекрасен  „Gospel Chorale” , след което седна зад рояла и всички заедно с барабаниста Валери Ценков,  изпълниха няколко много емоционални песни, с които развълнуваха, препълнената зала.

Левон Хампарцумян връчи специална награда от свое име и от името на банката, която подкрепя младите герои в изкуството на провокативния визуален артист Велизар Димчев. Наградата включва и покана към него да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както и издаване на луксозен каталог на изложбата. А Вeлизар Димчев подари на банкера в замяна своя робот Franki с молбата да се грижи за материалното и духовното му благополучие.  По-рано, младият художник получи номинацията си от един много интересен тандем- неповторимата Татяна Лолова, която както винаги магнетизира публиката и от Йосиф Камбарев - синът на култовия режисьор.

Водещ на вълнуващата церемонията за поредна година беше журналистът  от Дарик радио и истински приятел на Фондацията Драгомир Симеонов, а актрисата Койна Русева потопи публиката в емоционалния си спомен за работата си със Стоян Камбарев и неговите „малки режисьорски тайни ”.
В концерта участваха утвърденият и любим джаз певец  Васил Петров, младата звезда  Дивна,12-годишният класическия китарист Георги Димитров – Жожо, както и самите номинирани: „Gospel Chorale” и Иво Желев, който изпълни екслузивно за многобройната публика първият си сингъл „Hollywood”, с джазмена Васил Пармаков и китариста Мирослав Иванов.

Деян Барарев получи своята номинация от кино-оператора и член на Фондацията Иван Тонев, който обяви, че продуцентът на събитието NOVA FILM дава възможността на Деян да направи пост-продукцията на новия си филм в студио ARS Digital и така двете компании стават копродуценти на следващия му проект. Младият кино-режисьор, нашумял с филма „Ботев е идиот” не скри вълнението си, а освен това получи и още една изненада – два снимачни дни на декор по негов избор в професионалното кино-студио на UFO-България. 

Пишещият актьор Васил Дуев получи номинацията си от театроведа, културолог и член на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Кремена Димитрова и също си тръгна с неочаквана награда – тя дойде от Браян Търнър, маркетинг-директор на Bulgaria Mall, а именно да реализиара свой проект там.

„Ангелите на Касиел”- Иво Желев и Силвия Станоева получиха като специална награда официално предложение от продуцента и член на Фондацията Димитър Гочев да участват като актьори  в някой от следващите филмови и телевизионни проектите на Camera и Sia Advertising, пред одобрителния поглед на ментора си Касиел Ашер Ноар.

Именно в това се състои и основната мисия на Фондацията за изкуство- да подкрепя проектите и идеите и да подпомага  професионалната реализация на младите творци, номинирани за престижната награда не само кампанийно, а за в бъдеще. Има смисъл да се занимаваш с изкуство,още повече ако има кой да те забележи и да ти даде криле да полетиш и Фондация „Стоян Камбарев” за пореден път доказа това.
 
Сред многобройните гости и верни приятели на  Фондацията, се откроиха зам-кмета на София д-р Тодор Чобанов, Малина Едрева, политиците Красимир Велчев и Петя Раева, бизнес дамата Катя Роуз, която се присъедини към партньорите на събитието и направи мил благотворителен жест към благородната кауза, актрисата Весела Казакова, композиторът Момчил Колев със съпругата си Анна, писателката Людмила Филипова, арт-директора Мариета Ценова, бизнесдамите Анелия Петкова и Мая Цакова със съпруга си Енчо Косев, синоптичката Деси Банова, Мис България Ваня Пенева, художникът Дари и  още много представители от артистичния ни и бизнес елит.

Вижте снимки >>