За девети път ще се състои инициативата на Софийската опера и балет "Опера в парка". Това каза на пресконференция в парка на Военната кадемия директорът на културната институция акад. Пламен Карталов.

Проектът е част от календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Той се изпълнява със съдействието на Военната академия "Г. С. Раковски".

Представленията на открито ще се състоят в рамките на един месец от 15 юни до 15 юли. Оперните представления, които софиянци и гостите на столицата могат да гледат са "Лакме", "Пепеляшка", "Любовен елексир", както и балетите "Дамата с камелиите", "Жизел", "Зорба гъркът". Това са спектакли от редовната програма, отбеляза Карталов.

От операта са разработили специална програма и за децата, като представленията за тях ще са на по-малка сцена. За малката публика има и една премиера - на спектакъла "История с патоци, Мечо и Лиса", който е по детско литературно произведение на Огнян Герджиков. Останалите постановки за деца са "Вълшебната флейта", "Червената шапчица", "Мечо Пух", "Трите прасенца".

В тазгодишната програма са включени и три представления на "гостуващи" състави - две на Музикалния театър /Цигански барон" и "Българи от старо време"/ и едно на балет "Арабеск" /"Ромео и Жулиета"/, посочи Пламен Карталов.

Директорът на операта каза, че представленията в парка са се превърнали в традиция за Столичната опера и балет и допълни, че мястото е изключително добро заради естествената си акустика.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов отбеляза, че тук, в парка, има допълнителна емоция, която е много ценна, пишат от БТА. Чобанов и заместник-началникът на Академията полк. Емил Янев посочиха, че се прави всичко възможно паркът да бъде обезопасен и удобен.

Карталов допълни, че има много добра организация и три - четири автобуса ще чакат на входа на парка, така че ако се влоши времето, много бързо представлението да се прехвърли в залата.