Документалната анимация от Дания "Бягство" и косовският филм "Кошер" на Блерта Башоли попаднаха в краткия списък на номинациите за награда "Оскар" в международната категория, съобщи "Variety".

Лентата на датския режисьор Йонас Расмусен бе отличена в няколко категории от Европейските филмови награди в началото на месеца.

Общо петнадесет заглавия попаднаха в краткия списък на номинациите в категорията за международна продукция.

Академията за кинематографично изкуство и наука в САЩ обяви част от номинациите в категории като най-добър документален филм, международен филм, оригинална песен, оригинален сценарий, визуални ефекти и грим.

Номинациите във всички категории за 94-ите награди "Оскар" ще станат известни на 8 февруари догодина.

Краткият списък от 15 документални филма е подбран измежду 138 продукции.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Сред силните кандидати за приза за международен филм освен "Бягство", са японският "Карай колата ми" на Рюсуке Хамагучи, фаворит на част от критиците, иранската драма "Герой", "Божията ръка" на Паоло Сорентино и черната романтична комедия от Норвегия "Най-лошият човек на света". Френският кандидат "Титан" не влезе в краткия списък, независимо, че спечели голямата награда на кинофестивала в Кан тази година. България кандидатства в категорията с филма "Страх", припомня БТА. За първи път тази година продукции от три страни влизат в краткия списък на номинациите - Косово, Бутан и Панама.

Сред претендентите за "Оскар" за оригинална песен са звезди като Бионсе с "Be Alive'' от "Крал Ричард", Били Айлиш с парчето към последния филм за Бонд "Смъртта може да почака", "Down to Joy'' на Ван Морисън от "Белфаст", Ю2 за песента от "Ела, изпей 2'', Кид Къди и Джей Зи с парчето "Guns Go Bang'' от "Бандата Нейт" ("The Harder they Fall'') , "Where I Belong' на Браяън Уилсън и Ариана Гранде с "Don't Look Up''.

"Дюн" на Дени Вилньов е в списъка с четири номинации - за най-добър грим и прически, за визуални ефекти, за най-добър звук и за най-добра музика.

Снимка: iStock by Getty Images