"Синоними" на израелския режисьор Надав Лапид бе отличен със "Златна мечка" за най-добър филм от кинофестивала Берлинале.

Вижте снимки >>

Филмът разказва за млад бивш израелски войник, който бяга в Париж с противоречиви чувства към родината си. Палид стана първият израелски режисьор, получил голямата награда на фестивала в Берлин.

Германката Ангела Шаланек получи награда "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но" ("Ich war zuhause, aber"). Лентата разглежда влиянието, което оказва върху жена едноседмичното изчезване на 13-годишния й син. Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година от общо 16 филма.

Жулиет Бинош и директорът на фестивала Дитер Кослик

Снимка: БТА

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей спечелиха награди "Сребърна мечка" за ролите си на във филма "Довиждане, сине" ("So long, My Son") на Ван Сяошуай, информира ДПА. Филмът, епично пътуване през неотдавнашното минало на Китай, продължава над три часа и по думите на Ван Цзинчун "хвърля светлина върху народа на Китай днес". Той прави обзор на 30 години от китайската история, включително идеологическите промени при Културната революция на Мао Цзедун, политиката на едно дете, социалните последици от пазарните реформи и появата на нова средна класа.

Ван Цзинчун и Юн Мей

Снимка: БТА

С Голямата награда на журито бе отличен "По Божията милост" на Франсоа Озон - драма за жертвите на злоупотребите с деца в католическата църква и битката им за справедливост.

Франсоа Озон

Снимка: БТА

Създателите на италианския филм "Пирани", който получи приза за най-добър сценарий, посветиха наградата си на своята страна, заявявайки, че тя отново трябва да се концентрира върху културата и образованието.

"Да се говори истината в нашата страна стана много трудно", каза авторът Роберто Савиано, който е рискувал живота си, за да пише за организираната престъпност. Той заяви, че наградата трябва да бъде посветена и на тези, които помагат за спасяването на хората, опитващи се да достигнат Европа. Савиано бе отличен заедно с Маурицио Браучи и режисьора Клаудио Джованези за филма за брутална нарко група въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол. Савиано бе отличен заедно с Маурицио Браучи и режисьора Клаудио Джованези за филма за брутална нарко група въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол.