В първият уикенд следдългите празнични дни в края на годината фаворит в предпочитанията е "Спайдърмен: Няма път към дома", сочат обобщените данни от киносалоните у нас. Месец след излизането си, филмът за Питър Паркър, отклонение като сюжет от други два и посрещнат с интерес от най-младата публика у нас, е вече със 157 528 зрители и има 1 748 778 лева от билетите им, което предполага, че до другата неделя ще е доближил сумата от два милиона приходи.

На втора позиция е "Клифърд, голямото червено куче", създаден по поредицата книги за деца на Норман Бридуел от 60-те години на миналия век. Приключенията на Емили и Клифърд из Ню Йорк са на екраните вече втора седмица и имат 17 689 зрители и 170 897 лева от билетите им.

Трети е българският "Бай Иван: Филмът" с Димитър Кирязов и Силвия Йорданова в главните роли. Направеният по книгата и поредицата в YouTube "Светът на Ванката" разказ за главния герой, който се е устремил към участие в телевизионно шоу, е вече месец и половина сред най-гледаните филми у нас и има 115 722 зрители и 1 032 038 лева от билетите им, което е постижение за български филм в последните две години след "Диви и щастливи".

Четвърта позиция заема "King's Man: Първа мисия", създаден по комикса "Тайните служби" на Марк Милър и Дейв Гибънс отпреди десет години. Третият филм от поредицата за независимата шпионска агенция, която потушава световни конфликти, разказва за началото й в края на Първата световна война и е вече с 14 115 зрители и има 153 771 лева от билетите им.

Пето място в топ 10 е за "Матрицата: Възкресения". Четвъртият филм по култовата поредица от края на 90-те години, посрещнат разнопосочно от публиката, е вече трета седмица в кината и има 43 434 зрители и 451 297 лева приходи от билетите им.

Шеста е анимацията "Ела, изпей 2", продължение на тази отпреди пет години. Приключенията на музикалната сцена в Редшор Сити и направата на космическо шоу са гледали вече 39 194 зрители, а за пет седмици у нас филмът е с 384 359 лева приходи.

На седмо място е първата премиера от миналия уикенд - китайската анимация "Мулан: Принцесата воин". Познатият сюжет от анимацията на "Disney" от края на 90-те и от игралния филм е гледан от 2 782 зрители и има 25 259 лева от билетите им.

Осма позиция сред най-гледаните филми заема "Домът на Gucci" на Ридли Скот, създаден по биографичната книга на Сара Гей Фордън. Случващото се след брака на Маурицио Гучи и Патриция Реджани до поръчаното му убийство са гледали 76 182 зрители, а за седем седмици приходите са 794 403 лева.

На девета позиция е втората премиера от миналия петък - "355". Екшънът за четири жени-агенти на различни служби, които трябва да открият свръхсекретно оръжие и да го върнат, е гледан от 1 660 зрители и има 17 802 лева от билетите им.

Десето място е за българския романтичен филм "Чичо Коледа", пише БТА. Случващото се с малкия изоставен от осиновители Гошко в навечерието на християнския празник е проследено вече от 44 484 зрители и отчита 408 875 лева от билетите им за седем седмици.

Извън първите десет са две от премиерите от миналия уикенд. Френската комедия "Каамелотт", създадена по едноименния телевизионен сериал, е гледана от 389 зрители и има 4 299 лева от билетите им. "Човекът, който продаде кожата си" - разказ за сирийски бежанец, който дава тялото си за татуиране от легендарен художник, е гледан от 246 зрители и има 2 060 лева от билетите им.

През миналия уикенд в киносалоните са влезли общо 40 500 зрители, като всеки четвърти от тях е гледал историята за Спайдърмен. Миналата година по същото време киносалоните не работеха заради мерките за ограничаване на Covid-19.