"Кино за пътешественици" ще покаже 19 заглавия, заснети из различни краища на света.

От днес до 12 август в Културния център G8 и "Евро синема" зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Мумбай и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка, населените с редки животни африкански резервати и смразяващите върхове на най-високите планини на всички континенти.

Четири ексклузивни прожекции са в програмата тази година.

"На път през Сахара" проследява екстремното приключение на двама британци, което започва в Мароко, преминава през Западна Сахара и Мавритания и приключва в Сенегал.

"Изгубената камера: Непал" показва всекидневието и традициите на хората от планинската държава.

"С тук-тук из Етиопия" следва група италианци, решили да опознаят едни от най-интересните племена, населяващи африканския континент.

"Сама в Иран" е за пътешествието на шведка, решила да се изправи срещу предразсъдъците, които повечето европейци имат към Иран, и да покаже колко топло е посрещната от местните.

Всеки от четирите филма ще бъде прожектиран само веднъж и ще е съпътстван с интересни разкази - на Петя Кокудева за преживяванията й в пустинята Сахара, на Теодора Василева за срещите й с племената в Етиопия, на организаторите на панорамата Здравко Григоров и Ангел Хаджийски за техните пътувания из Иран и Непал.