Множество дела са заведени срещу американския рапър Травис Скот, след като осем души загинаха и стотици бяха ранени при блъсканица на фестивала "Астроуърлд" в Тексас, САЩ, съобщи БТА.

Един от пострадалите при инцидента обвинява Скот и гостуващия изпълнител Дрейк, че са подстрекавали публиката и иска обезщетение от един милион щатски долара. Нито един от двамата изпълнители не е коментирал иска.

Рапърът Дрейк

Снимка: Getty Images

Скот заяви, че съдейства на семействата на жертвите, най-младата от които е 14-годишен деветокласник.

Трагедията се разиграла около 21,15 часа местно време в петък в Хюстън, щата Тексас, по време на изпълнението на Травис Скот, който бе хедлайнер на фестивала "Астроуърлд". Осем души загинаха и десетки бяха ранени при блъсканица, когато фенове започнали да се бутат към сцената на концерта на рапъра. Линейки и полицейски автомобили многократно са преминали през публиката с включени светлини заради безредицата.

В болница бяха откарани 11 души със сърдечен арест и осмина от тях починаха. Други 300 получиха натъртвания и порязвания.

Травис Скот прекъсвал 75-минутното си изпълнение много пъти, когато забелязал изпаднали в беда фенове пред сцената.

Шефът на полицията в Хюстън Трой Финър публикува изявление в Туитър, според което се е срещнал със Скот и с ръководителя на екипа му за сигурност за кратко преди началото на концерта, за да изрази загрижеността си за безопасността на събитието.

Полицията в Тексас разследва инцидента и проверява различни съобщения, според които някой в публиката инжектирал хора с наркотици. Няколко души от публиката били реанимирани с противонаркотични лекарства, сред тях е и служител от охраната, който според полицията имал следи от убождане с игла на шията.

Травис Скот

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В понеделник хюстънският адвокат Тони Базбий обяви, че кантората му завежда колективен иск от името на 35 потърпевши за небрежност, довела до трагичния инцидент. Адвокатът уточни, че делото е срещу Травис Скот и промоутърите и мениджърите на фестивала за това, че не са осигурили нужната безопасност и не са организирали спешни мерки за овладяване на ситуацията. Сред ищците е и семейството на 21-годишен младеж, който почина в блъсканицата.

Срещу Скот и организаторите на концерта е заведен и още един иск за 1 милион долара обезщетение за причинени сериозни телесни травми от друг пострадал.

В неделя друг адвокат също обяви, че завежда колективен иск от потърпевши.

Не за първи път Травис Скот е подсъдим за събития на негов концерт. През 2018 г. той се призна за виновен за нарушение на обществения ред, след като бе обвинен, че е подстрекавал публиката да се качи на сцената на концерт в щата Арканзас.