Церемонията за наградите "Златен глобус", за разлика от "Оскар"-ите миналата година, даде възможност на украинския президент Володимир Зеленски да се обърна пряко към американската и световната публика, съобщи електронното издание Deadline.

Във видео, представено на събитието от актьора и режисьор Шон Пен, украинският лидер изрази оптимизъм за усилията на страната си да се бори срещу нашествието на Русия, започнало през февруари миналата година.

"Войната в Украйна не е свършила, но вълната се обръща и вече е ясно кой ще победи", каза държавния глава и добави, че все още "предстоят битки и сълзи".

Китай, Иран и КНДР осигуряват материална подкрепа на руската инвазия. Украйна пък получава милиарди долари помощи и оръжие от САЩ и други западни държави, но Зеленски каза, че конфликтът "не бива да се възприема като нова световна война", отбеляза изданието.

"Няма да има Трета световна война. Това не е трилогия", каза Зеленски. "Украйна ще спре руската агресия на нашата земя. Ще го направим заедно с целия свободен свят. И се надявам, че всички вие ще бъдете с нас в победния ден, в деня на нашата победа. Слава на Украйна!", каза президентът.

В словото си при представянето на видеообръщението на Зеленски Шон Пен приветства жените на Иран, повели мащабен протест срещу режима в Ислямската република след гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини, задържана за неправилно носене на хиджаб. Пен също така приветства жените в Афганистан, които се съпротивляват на усилията на талибаните да ги лишат от свобода и достъп до образование.

"Напомня ни се ясно, че свободата да мечтаеш не е лукс, а човешка потребност, за която трябва да се борим и жертваме", каза холивдската звезда с треперещ глас.

Шон Пен

Снимка: АР/БТА

Той е посещавал Украйна няколко пъти от началото на войната, предава БТА. През ноември в Киев връчи една от двете си статуетки "Оскар" на Зеленски с уговорката украинският лидер, който е бивш актьор, да му я върне лично в Малибу, когато войната свърши.

Зеленски се включи виртуално на кинофестивала в Кан миналата година и на церемонията за наградите "Грами", за да говори за войната и да благодари на развлекателната индустрия, която привлича вниманието на обществеността към конфликта, припомни CNN.