Най-мащабното събитие за поп култура у нас наскоро обяви първите си специални чуждестранни гости, а към програмата вече се добавят още интригуващи имена.

На 8 и 9 юли фестивалът "Aniventure Comic Con" ще предложи на феновете в "Интер Експо Център" два дни, изпълнени с разнообразни забавления, свързани с аниме, манга, косплей, комикс култура, гейминг и още много. За най-пъстрото събитие в София ще пристигнат актьорът Стефан Капичич, изиграл Колос в култовите "Deadpool" и "Deadpool 2", както и превърналите се в сензация по целия свят комикс художници Йехуда и Мая Девир. Като съдия в конкурса за косплей пък ще се включи атрактивната Pretzl Cosplay от Нидерландия.

Стефан Капичич е сръбски актьор, роден в Германия, добил голяма известност с ролята си на Колос в касовата екранизация от вселената на Marvel "Deadpool" и продължението ѝ, превърнали се в истински културен феномен. След като решава, че няма да последва баскетболната кариера на баща си, Капичич се отдава на актьорството и събира в биографията си над 70 роли в театъра, киното и телевизията. С внушителната си физика и способността си да говори девет езика, той се превръща в идеален кандидат за превъплъщение в определени персонажи.

Снимка: Aniventure Comic Con

Първото му участие в Холивуд е от 2008 г. в "The Brothers Bloom", а през 2016 г. получава ролята на Колос в "Deadpool". Наскоро Стефан Капичич се появи и в спинофа на "Breaking Bad" - "Better Call Saul", участва като гост и в епизод на "Chicago Med". Можем да разпознаем гласа му в "Love, Death & Robots", колекция от късометражни филми на Тим Милър. През 2019 г. Капичич озвучава и заснема движенията на Николай и J-12 в "Call of Duty: Modern Warfare", а в последствие се превъплъщава в ролята на Николай в "Call of Duty: Modern Warfare II". Можем да го видим и в съвсем новия втори сезон на хитовия сериал "Южен вятър: На границата", който проследява сръбския подземен свят. Преди броени дни беше потвърдено участието на Капичич в дългоочаквания "Deadpool 3", където ще гледаме още Райън Рейнолдс и Хю Джакман, премиерата предстои догодина.

За феновете на комиксите в "Aniventure Comic Con" ще се включи и една от най-обичаните семейни двойки художници - Йехуда и Мая Девир, станали познати по целия свят със забавните илюстрации, базирани на ежедневието им. Двамата са заедно от 2014 г., а Мая е тази, която насърчава разработването на добилата голяма популярност поредица.

Снимка: Aniventure Comic Con

След впечатляващия успех на уебкомиксите, които изобразяват широк спектър от теми, касаещи връзката им, и все повечето последователи в социалните мрежи, Йехуда и Мая Девир издават и поредица от книги "One of Those Days". 

Снимка: Aniventure Comic Con

Хумористичните илюстрации на ежедневните борби и радости на брачния живот, а в последствие и на родителството, имат милиони фенове по целия свят, благодарение на способността на двамата артисти да улавят особеностите на взаимоотношенията и да ги пресъздават по забавен и чистосърдечен начин. Комиксите им попадат неколкократно в публикации на The Huffington Post, BuzzFeed и Bored Panda.

Снимка: Aniventure Comic Con

За големия косплей конкурс в рамките на Aniventure Comic Con у нас ще пристигне и атрактивният косплейър Pretzl Cosplay от Нидерландия, която ще участва като съдия и ще се включи в Q&A панел. Нейните косплей костюми са предимно на фентъзи тематика, като варират от сложни шевици до яки брони. Освен да ги изготвя сама, тя съчинява и снима наръчници, прави модели за изработка и шиене на косплей, с които се надява да насърчи и улесни феновете. Pretzl е присъствала на много международни конвенции по света като гост и съдия по косплей, а това ще е първото ѝ гостуване у нас.

Снимка: Aniventure Comic Con

Сред вече обявените гости на фестивала са актьорите Том Влашиха, когото познаваме от образите му в сериала на HBO "Game of Thrones" и от "Stranger Things" на Netflix, и Виктор Доробанту, стоящ зад атрактивния образ на "Нещото", който служи вярно като помощник на семейство Адамс в хитовия сериал на Netflix "Wednesday". Феновете на косплея ще посрещнат звездата от Тайланд Yuegene Fay.

Ограничено количество двудневни билети на цена 45 лева за Aniventure Comic Con 2023 на 8 и 9 юли в Интер Експо Център са в продажба, а следващата категория ще бъде 50 лева.