Ето какво отговаря доц. Жана Казанджиева от Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница, МУ – София: "Ако имате неравности по кожата на лицето, неравна пигментация, малки разширени кръвоносни съдове, брадавици – сега е времето за тяхното премахване. Ако най-общо говорим за един неравен тен, изборът са пилинговите процедури. Неравната пигментация и малките дефекти в релефа на кожата могат да се заличат с помощта на химични пилинги с различни видове киселини - салицилова, гликолова, пирувикова, трихлороцетна.

Салициловите пилинги са извънредно подходящи и за тийнейджъри с белези от акне, при условие, че възпалението е излекувано. При по-възрастните, когато се борим за заличаване на следите от остаряване на кожата, освен пилингите, е добре кожата на лицето да се подхрани с аntiagе крем, който съдържа хиалуронова киселина и антиоксиданти, да се направи мезотерапия..."


Защо зимата е по-удобен сезон за процедури?

"През лятото винаги трябва да слагаме фотозащитен продукт върху кожата, защото всяка процедура може да доведе до допълнителна пигментация, която е нежелана и неприятна. Пилингите водят до изтъняване на кожата, а при мезотерапията и филърите се нарушава нейната цялост и, ако не се внимава, на мястото на убождането или там, където кожата е раздразнена, може да се получи пигментация. През зимата, обаче, е достатъчно лицето да не се излага на слънце и фотозащитата след процедурите може, в зависимост от фототипа, да е с по-нисък фактор и за по-кратко време.

Зимата е много удобна и за лазерни процедури, и за алергологично тестуване при съмнение на алергичен дерматит.

И не забравяйте да смените козметиката си – какъвто и тип кожа да имате, през зимните месеци вашият крем трябва да бъде с по-плътна текстура. При суха кожа това означава силно подхранващ крем – богат на витамини, хиалуронова киселина, антиоксиданти, Q10. При мазна кожа, която е с по-груб релеф, не е грешка да използваме хубав хидратиращ крем, който ще й помогне да „диша” по-добрe",
съветва доц. Казанджиева.

Д-р Павлина Михайлова