Шоколадът, чиято основа, какаото, е растителна, има много висока репутация. Истината е, че той съдържа вещества, които стимулират мозъка. Бананите също имат репутация на стимулиращи любовната игра, но изглежда, че фалическата им форма им единствена заслуга за нея. Картофите имат славата на "жарки" в Южна Америка, но тя не е пресякла океана. Те наистина съдържат в малки дози алкалоиди, но главно в листата. От зеленчуците с афродизиачни качества са познати трюфелите, целината и аспержите.

На мидите и стридите също се приписва принос към пикантността на любовните срещи. Според едни, това се дължи на съдържанието на йод и фосфор. Други смятат, че възбуждащият ефект е свързан с ролята във възпроизводството, но това досега не е доказано. Хайверът също има почитатели. Яйцата изобщо имат репутация на афродизиаци. Кама сутра препоръчва да се ядат в големи количества, за да се възстанови сексуалната енергия.

Сред подправките с най-често цитиране се слави джинджифилът. Признати са му свойствата на съдоразширяващо, но оттам до афродизиак...вероятно името му на такъв идва от формата на малко човече. Канелата също се смята за стимулираща любовта. Шафранът, магданозът, мускатовото орехче и кимионът се считат за любовни подправки. Ако човек се колебае на коя да се спре, може да ползва...къри, което е смес от повечето от тях.

Но, както има стимулиращи, така съществуват и храни страстоубийци. Народно поверие твърди, че марулята в големи количества потиска либидото. Научни аргументи обаче няма. В тази група влиза и ечемикът, от който се прави бирата. Но тя е набеден виновник, защото е знайно, че всяко прекаляване с алкохол е във вреда на сексуалната активност.